Februari 2016

Zacht en nat maar ook zonnig

Februari was een zachte maand met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 4,6 °C tegen een langjarig gemiddelde van 3,3 °C.

De maand ging uitermate wisselvallig en zacht van start. Verantwoordelijk voor dit weertype waren opeenvolgende, actieve depressies boven het zeegebied ten zuiden van IJsland. De eerste decade (tien dagen) van de maand liep de maximumtemperatuur regelmatig op tot boven de 10 °C. Vorst kwam in dit tijdvak in het geheel niet voor. Rond het midden van de maand werd de stroming aflandig doordat de luchtdruk ten noorden van ons land steeg en een depressie naar Midden-Europa trok. Tijdens de nachten vroor het licht tot matig, de maxima lagen meestentijds tussen 2 en 6 °C. De landelijk laagste temperatuur in februari werd gemeten in Woensdrecht op 17 februari: -6,9 °C.

Vanaf de 19e kwam weer enkele dagen een zeer zachte westelijke stroming tot stand. Op 21 februari werd in Eindhoven de landelijk hoogste temperatuur van deze maand geregistreerd: 12,9 °C.

Het laatste deel van de maand werd de stroming noordwestelijk en later noordoostelijk. Het werd wat kouder met in de nachten lichte vorst. Er vielen enkele lichte winterse buien. De laatste drie dagen van de maand verliepen schraal maar zonovergoten.

In totaal werden in De Bilt dertien vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) genoteerd, precies het normale aantal. IJsdagen kwamen deze maand niet voor, het normale aantal in De Bilt bedraagt twee.

Temperatuurverloop De Bilt
Temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur in De Bilt
Zonneschijnduur in De Bilt

Gemiddeld over het land viel er 73 mm neerslag tegen 57 mm normaal.

Vooral aan het begin van de maand viel er vrijwel iedere dag regen. Nat was het met name op 9 februari toen een kleine randstoring in de zuidoostelijke helft van het land op veel plaatsen 20 tot 30 mm regen bracht.Tijdens de licht winterse fase rond het midden van de maand viel de neerslag lokaal deels in de vorm van sneeuw. Op de Veluwe ontstond op de 14e een sneeuwdek van ca. 2 cm dik. Ook in de laatste week van februari vielen af en toe winterse buien waarbij zeer lokaal en gedurende korte tijd de wereld wit kleurde.

Het was niet alleen wisselvallig, maar ook opvallend winderig. Op twaalf dagen kwamen wel ergens in het land zware windstoten voor (75 km/uur of meer). Een aantal carnavalsoptochten werden afgelast vanwege de wind. De minste neerslag viel in het noordwestelijk kustgebied met in Wijk aan Zee slechts 43 mm. In een brede strook van Brabant naar Drenthe viel 90 tot lokaal ruim 140 mm. Van de KNMI-stations was Hoogeveen het natst met 103 mm.

Februari was zonnig met landelijk gemiddeld 106 zonuren tegen 88 normaal. De regionale verschillen in het aantal zonuren was niet groot. In het noordelijk kustgebied was de zon het meest te zien, in Lauwersoog 121 uren. Westdorpe was het somberst met 95 zonuren. Rond het midden van de maand en aan het einde kwamen enkele zonovergoten dagen voor, in het begin van de maand was het vaak bewolkt.

Normaal=het langjarig (schrikkel)gemiddelde over het tijdvak 1981-2010

De Bilt,  1 maart 2016/Rob Sluijter