Juli 2016

Vrij warm, vrij droog en aan de zonnige kant

Zomerse periode na het midden van de maand

Het eerste deel van de maand verliep wisselvallig met temperaturen die meestal beneden het langjarig gemiddelde lagen. Alleen rond 10 juli  was het kortdurend warm. In de tweede helft van de maand werd het zomers warm. De hoogste temperatuur, 35,2 °C, werd op 20 juli in Eindhoven bereikt. In De Bilt werd het die dag 32,9 °C. Dit was de eerste en tot nu toe enige tropische dag van dit jaar. In het zuiden waren er plaatselijk 3 tropische dagen, met  maximumtemperatuur van 30,0 of hoger. De laagste temperatuur, 5,8 °C werd op 14 juli gemeten in Deelen.

De etmaalgemiddelde temperatuur in De Bilt is uitgekomen op 18,4 °C tegen 17,9 °C normaal. Er waren in De Bilt 8 zomerse dagen met een maximumtemperatuur van minimaal 25,0°C. Normaal zijn dat 9 dagen.

De eerste week was de stroming westelijk en hadden we te maken met een afwisseling van frontensystemen van depressies die regen brachten en droge perioden van enkele dagen tijdens de passage van ruggen van hoge druk. Deze periode was het vrij koel met maximumtemperaturen rond 20 graden. In enkele nachten daalde de temperatuur landinwaarts tot onder de 10 graden.
Rond 10 juli was de stroming zuidwestelijk en werd het kortdurend warm. Daarna werd het opnieuw koel met landinwaarts flinke buien. Dit werd veroorzaakt door een trog in de bovenlucht die gevuld was met koude, onstabiele lucht.
Vanaf 15 juli trok een hogedrukgebied over het Noordzeegebied naar Scandinavië. De stroming werd zuidoostelijk en zeer warme lucht uit Zuid-Europa bereikte ons land. Het was droog en zonnig zomerweer. De temperaturen kwamen iedere dag enkele graden hoger uit en bereikten een hoogtepunt op 20 juli met maxima tussen 30 en 35 graden. Met minima tussen 15 en 20 graden waren ook de nachten zacht.
Na 20 juli werd de stroming zwak westelijk. Het bleef echter tot en met 25 juli landinwaarts zomers warm. In de zuidoostelijke helft kwamen van tijd tot tijd buien tot ontwikkeling die plaatselijk grote hoeveelheden regen achterlieten. In de nacht en ochtend waren er soms mist of lage bewolking. De laatste dagen van de maand werd de westelijke stroming wat sterker. Er waren perioden met zon, vooral de laatste dagen van de maand ook buien en de maxima lagen meestal tussen 20 en 25 graden.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt

Met landelijk gemiddeld 52 mm was juli een vrij droge maand. Normaal valt 78 mm. De neerslag viel vooral uit stevige, lokale buien, zodat er van plaats tot plaats grote verschillen waren. In de kustgebieden en het noorden van Limburg viel plaatselijk niet meer dan circa 25 mm neerslag, terwijl in het noorden plaatselijk ongeveer 100 mm viel.

De eerste dagen van de maand verliepen buiig, plaatselijk viel circa 20 mm. Ook rond 12 juli waren er lokaal stevige buien waarbij circa 40 mm regen viel. In de vroege ochtend van 22 juli zorgden zware buien in het westen van Noord-Brabant voor wateroverlast.  Daar viel plaatselijk 40-60 mm, op enkele plaatsen kan nog meer gevallen zijn. Later die dag viel in het oosten op een enkele plaats in korte tijd meer dan 40 mm. Aan het einde van de maand waren er in het noorden en oosten buien die plaatselijk 20-40 mm neerslag brachten.

In juli scheen de zon iets meer dan normaal: 223 uur tegen 211 normaal. De zonneschijn was vrij regelmatig over de maand verdeeld. Aan de westkust scheen de zon met gemiddeld 255 uur het meest. De zonnigste plaats was De Kooy met 258 uur. Het midden en oosten was met ongeveer 200 uur het somberst. In Deelen scheen de zon niet meer dan 191 uur.

Vorig jaar juli was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 18,4 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 206 en de neerslagsom 81 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010

De Bilt, 1 augustus 2016/Adrie Huiskamp