Oktober 2016

Vrij koud, vrij droog en zonnig

Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 9,9 °C  tegen een langjarig gemiddelde van 10,7 °C was oktober vrij koud. Daarmee was het de eerste maand sinds april die kouder was dan normaal.

De maand begon met een voortzetting van het warme weer van september. Dit veranderde echter vanaf 5 oktober toen onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië de stroming noordoostelijk werd. Vooral in de nachten koelde het bij heldere hemel flink af. Op 9 oktober kwam het kwik daarbij voor het eerst deze herfst in het oosten van het land onder het vriespunt.

Halverwege de maand werd het hogedrukgebied naar het oosten verdreven en kreeg een lagedrukgebied boven de Noordzee meer invloed op het weer boven ons land. De wind draaide naar zuidelijke richtingen waardoor de temperatuur opliep. Op 16 oktober werd het in het zuiden van het land boven de twintig graden, met in Maastricht met 20,8 °C de hoogste temperatuur deze maand. In De Bilt werd het die dag 18,8 °C.

Het zachte weer werd op de 17e alweer verdreven door een lagedrukgebied dat vervolgens op 18 en 19 oktober over het land trok en onstuimig weer veroorzaakte. Daarna keerde het rustig herfstweer terug maar koelde het opnieuw in heldere nachten flink af. Op 23 oktober werd in Woensdrecht de laagste temperatuur van deze maand geregistreerd: -2,3 °C. In De Bilt werd het die dag -0,3 °C en daarmee was het daar de eerste vorstdag van deze herfst. Vanaf de 27e nam met een overwegend westelijke stroming de temperatuur weer toe en werd het zacht voor de tijd van het jaar.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Het overwegend rustige herfstweer resulteerde in weinig neerslag. Met landelijk gemiddeld 54 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 83 mm was de maand dan ook vrij droog. De  eerste dagen van de maand veroorzaakte een lagedrukgebied dat over het land trok neerslag in vooral het westen van het land. Op KNMI station De Kooij bij Den Helder werd in die eerste drie dagen van de maand in totaal 46 mm afgetapt. Tot halverwege de maand viel er daarna slechts weinig neerslag. Van 14 tot 21 oktober viel er elke dag wel wat neerslag, maar vooral het overtrekken van een lagedrukgebied op 18 en 19 oktober zorgde voor onstuimig weer met veel wind en regen. Ook deze keer viel de meeste neerslag in het noordwesten van het land, met lokaal rond de 50 mm neerslag. Daarna keerde het rustig herfstweer terug en viel er slechts af en toe een spatje regen. De meeste neerslag werd deze maand geregistreerd op KNMI station Hoorn op Terschelling: 122 mm. De minste neerslag viel op KNMI station Ell:  26 mm. In De Bilt viel 47 mm neerslag tegen 83 mm normaal.

Oktober was een zonnige maand met een  gemiddelde zonneschijnduur van 131 uur tegen een langjarig gemiddelde van 115 uur. Slechts op drie dagen liet de zon zich in De Bilt helemaal niet zien. Uitbundig scheen in het hele land de zon op 5 en 16 oktober. Ook 23 oktober was een zonnige dag, op het zuidoosten van het land na, dat de hele dag onder de bewolking bleef. Door het rustige herfstweer begon de dag regelmatig met mist, vooral in de laatste week van de maand. In het midden en zuiden van het land eindigde oktober met wederom een aantal zonnige dagen. Het noorden van het land had te maken met meer bewolking.  

Het zonnigst werd het in het zuidwesten van het land, met in Vlissingen 162 uren zon. Het somberst bleef het in het oosten van het land, met op KNMI station Twenthe slechts 87 uren zon. In De Bilt scheen de zon 132 uur, tegen 113 uur gemiddeld.  

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010

De Bilt, 1 november 2016/Carine Homan