Augustus 2017

Aan de koele kant, normale hoeveelheid zon en regen

Augustus was aan de koele kant met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 17,2 °C tegen 17,5 °C normaal.

Een groot deel van de maand was er sprake van een westelijke stroming waarbij ons weer onder invloed stond van depressies boven de Atlantische oceaan. Het resulterende weerbeeld was wisselvallig. De temperatuur lag daarbij op de meeste dagen enkele graden beneden de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Pas op 23 augustus werd in De Bilt de zomerse grens van 25,0 °C bereikt. Het was er de eerste zomerse dag sinds 19 juli. Er volgden daarna nog een aantal fraaie, rustige zomerse dagen. Op 29 augustus werd het in het zuidoosten van het land zelfs tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). De landelijk hoogste temperatuur van de maand werd die dag gemeten in het Limburgse Ell: 32,1 °C. Op de 30e werd de warme lucht weer uit ons land verdreven, in het zuidoosten werd het die dag nog lokaal 25 °C.

In totaal werden in De Bilt 26 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) en 4 zomerse dagen geregistreerd tegen 23, respectievelijk zeven normaal. Tropische dagen kwamen in De Bilt niet voor, het langjarige gemiddelde bedraagt er één.

Temperatuurverloop De Bilt
Temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel er 75 mm regen tegen een langjarig gemiddelde van 78 mm.

Lange tijd zag het er naar uit dat de maand als vrij droog zou kunnen worden gekarakteriseerd. Weliswaar viel er tijdens de eerste twintig dagen vrijwel iedere dag regen, maar de hoeveelheden bleven beperkt. Van 21 tot en met 29 augustus viel op er veel plaatsen zelfs geen meetbare hoeveelheid regen. Uiteindelijk was er tot en met de 29e gemiddeld over het land nog maar 47 mm regen gevallen.

De neerslag van de 30e bracht landelijk gemiddeld 24 mm. In een brede kuststrook viel die dag 30 tot ruim 50 mm regen. In de avond trokken actieve buien vergezeld van onweer over het zuidoosten van het land. Daar ontstond lokaal wateroverlast. Opvallend waren ook de buien die vergezeld van onweer op 15 augustus over het land trokken. In een smalle strook van Zeeland naar Overijssel viel 20 tot 40 mm regen.

De meeste neerslag viel in een brede kuststrook, met name als gevolg van de regen van de 30e. Op sommige plaatsen in Zeeland werd ruim 130 mm afgetapt. In het binnenland viel op veel plaatsen minder neerslag dan het langjarige gemiddelde. In Overijssel viel zeer lokaal niet meer dan 30 mm. Van de KNMI-stations was Vlissingen het natst met 134 mm,

Gemiddeld over het land kwam het aantal zonuren uit op 197, vrijwel gelijk aan het langjarige gemiddelde van 195. Het noordelijk kustgebied was het zonnigst, lokaal was de zon daar ruim 220 uren te zien. In het zuidoosten werden de minste zonuren geregistreerd. Diverse KNMI-stations kwamen daar niet verder dan ca. 160 uren. De maand kende geen sombere tijdvakken. 7, 8 27 en 28 augustus waren zeer zonnige dagen.

Normaal=het langjarig (schrikkel)gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 -  De Bilt,  4 september 2017/Rob Sluijter