Februari 2017

Zacht, aan de sombere kant en vrijwel de normale hoeveelheid neerslag

Kortdurende winterse periode, afgesloten met sneeuw

Met in De Bilt een gemiddelde van 5,1 °C was februari duidelijk zachter dan het langjarig gemiddelde van 3,3 °C. De eerste week van februari verliep zacht onder invloed van een zuidelijke tot zuidwestelijke stroming. Een hogedrukgebied boven Scandinavië zorgde daarna voor enkele winterse, koude dagen waarbij het van 8 tot en met 10 februari op sommige plaatsen het gehele etmaal bleef vriezen. De laagste minimumtemperatuur, -5,0 °C, werd op 15 februari geregistreerd op KNMI station Nieuw Beerta. Er waren 2 ijsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C), wat precies normaal is voor februari.  Het hogedrukgebied trok naar Oost-Europa waardoor de stroming naar zuid draaide.  Dat resulteerde in zeer zacht, voorjaarsachtig weer met veel zon.  De hoogste maximumtemperatuur werd gemeten op 15 februari in Beek bij Maastricht: 17,1 °C.  Het bleef tot en met het einde van de maand zacht met maximumtemperaturen rond tien graden. De nachten verliepen grotendeels vorstvrij. Er waren tien vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) duidelijk minder dan het langjarig gemiddelde van vijftien dagen. 

Grafiek temperatuurverloop de Bilt
Grafiek temperatuurverloop de Bilt
Grafiek zonneschijnduur de Bilt
Grafiek zonneschijnduur de Bilt
Grafiek neerslag de Bilt
Grafiek neerslag de Bilt

Er viel over het land gemiddeld  61 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 55 mm. De maand begon relatief droog. In het weekeinde van 11 en 12 februari sneeuwde het op veel plaatsen, op de 11de overdag viel in de zuidelijke helft 1-3 cm. In de nacht en vroege ochtend van de 12de viel in een strook over het midden 5-10 cm. Vooral in het westen bleef deze sneeuw enkele dagen liggen. Vanaf de 20ste was het zeer wisselvallig met van tijd tot tijd flink wat regen.  Zo viel op 22 en 23 februari in grote delen van het land 20-50 mm en ook de laatste 2 dagen van de maand viel 10-20 mm. Op 23 februari  zorgde een kleine storing in vooral de zuidwestelijke helft  van het land voor zeer zware winstoten tot rond 100 km/uur.  Het KNMI gaf hiervoor een code oranje uit. De meeste neerslag viel in het midden, circa 70 mm Het natste KNMI-station was De Bilt met 78 mm. (Normaal 60 mm). De minste neerslag viel in het zuidwesten van het land met op het KNMI-station Vlissingen 39 mm.

De zon scheen in februari  met gemiddeld over het land 71 uur wat minder dan de normaal van 85 uren. De winterse periode die begon op de 8ste verliep somber met enkele zonloze dagen. Het contrast met de zeer zonnige periode die van 13de tot en met de 15de duurde was dan ook groot.  De rest van de maand wisselden sombere dagen en enkele dagen met flink wat zon elkaar af. Het zonnigst was het in het noordwesten van land met op Terschelling 86 uur zon. Het somberst was het in Gilze-Rijen met 55 zonuren. In de Bilt scheen de zon 60 uur tegen 86 uur normaal.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010

Definitief overzicht

De Bilt, 2 maart 2017/Adrie Huiskamp