Maart 2017

Zeer zacht, zeer zonnig en aan de droge kant

Eén van de zachtste maartmaanden in ruim drie eeuwen

Met een gemiddelde temperatuur van 8,6°C tegen normaal 6,2 °C was maart zeer zacht en komt op de tweede plek van zachtste maartmaanden sinds het begin van de regelmatige waarnemingen in 1706. Alleen 1991 was met 8,8 °C nog zachter.  

Lagedrukgebieden in onze omgeving zorgden voor een wisselvallige start van de maand.  Diverse storingen trokken met een overwegend zuidwestelijke aanvoer over ons land. Koud werd het daardoor niet. De maand telde dan ook geen enkele dag waarop de gemiddelde temperatuur onder het langjarig gemiddelde kwam. Vanaf 10 maart werd de maand grotendeels gedomineerd door hogedrukgebieden in onze omgeving en werd het rustig voorjaarsweer. Slechts zwakke storingen trokken af en toe over het land. Alleen rond het weekend van 18 en 19 maart wist de lage druk weer even terrein te winnen. Daarna keerde het rustig en zonnig voorjaarsweer terug. In een oost tot noordoostelijke stroming liepen de temperaturen overdag flink op, maar daalden in de heldere nachten nog regelmatig tot rond het vriespunt. Op 25 maart werd het in Leeuwarden -3,9 °C, de laagste temperatuur deze maand. Maart telde in totaal nog drie vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) tegen acht normaal.

De laatste dagen van de maand draaide de wind naar zuidelijke richtingen en werden de hoogste temperaturen van deze maand bereikt. Op 30 maart werd voor het eerst dit seizoen in De Bilt een warme dag genoteerd (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger). Ook 31 maart was daar en op veel andere plaatsen in het land een warme dag. Normaal telt maart nog geen warme dagen. De hoogste temperatuur van de maand werd op de 31e gemeten in Arcen: 24,3 °C.

Eind maart wordt voor De Bilt het koudegetal bepaald. Dit getal, genoemd naar de Duitse meteoroloog Gustav Hellmann, is een maat voor de koude in het tijdvak november tot en met maart. Het Hellmanngetal wordt verkregen door over dit tijdvak alle etmaalgemiddelde temperaturen beneden het vriespunt te sommeren met weglating van het minteken. Over het tijdvak november 2016 tot en maart 2017 bedroeg het Hellmanngetal 36. Hiermee komt deze periode in de categorie van 'zachte winters' en beslaat een 72e plek in de lijst van winters sinds 1901.   

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Maart was aan de droge kant met gemiddeld over het land  54 mm neerslag tegen een normale hoeveelheid van 68 mm. Ruim de helft van de neerslag, gemiddeld 32 mm, viel in de eerste negen dagen van de maand. Op 8 maart viel er in het midden en zuiden van het land op veel plaatsen tijdens langdurige regen 10-15 mm neerslag. Tijdens het wisselvallige weer van 17 tot en met 20 maart ving het noordoosten van het land de meeste neerslag op, 30-35 mm. De laatste tien dagen van de maand viel er slechts af en toe wat lichte regen. Grote verschillen in het land waren er niet. In De Bilt viel 62 mm tegen 67 mm normaal.

Met gemiddeld over het land 178 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 125 uren zon was de maand zeer zonnig.  De maand behoort daarmee tot de tien zonnigste maartmaanden sinds het begin van de regelmatige waarnemingen. De eerste tien dagen scheen de zon minder dan gemiddeld en ook van 17 tot en met 20 maart was er weinig zon. De rest van de maand scheen de zon vaak uitbundig. Het zonnigst werd het in het noordwesten van het land met ca. 195 uren zon. In het zuidoosten van het land scheen de zon iets minder vaak met in Arcen en Maastricht 167 uur. In De Bilt scheen de zon 176 uur tegen 122 uur normaal.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010

De Bilt, 4 april 2017/Carine Homan