November 2017

Vrij zacht, vrij zonnig en normale hoeveelheid neerslag

Met een gemiddelde temperatuur van ca. 7,3°C tegen een langjarig gemiddelde van 6,7°C was november vrij zacht.

De maand begon met een zuidwestelijke aanvoer en temperaturen ruim een graad boven normaal. Vooral de maximutemperaturen waren hoog, rond de 13°C. De hoogste temperatuur werd op 4 november in Ell bereikt: 16,2°C. Vanaf 5 november draaide de wind naar het noordwesten en stroomde koude lucht over ons land. Op 6 november kwam daarbij voor het eerst deze herfst de temperatuur onder het vriespunt. Op 7 november werd de laagste temperatuur van deze maand gemeten in Woensdrecht en Volkel: -3,4°C. Daarna volgde een wisselend weerbeeld met een afwisseling van koude en zachte dagen.

Van 20 tot en met 23 november zorgde een depressie die vanaf de oceaan noordwestelijk van ons land langstrok voor een zuidelijke aanvoer. De gemiddelde temperaturen liepen daarbij op tot ruim 5,5°C boven normaal. Op 23 november werd het in Eindhoven 16,0°C. Daarna keerde de noordwestelijke stroming weer terug en verliep de laatste week vrij koud met in de nacht temperaturen die lokaal tot onder het vriespunt daalden. De Bilt telde deze maand in totaal vier vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) tegen vijf normaal.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 79 mm lag de hoeveelheid neerslag rond het langjarig gemiddelde van 82 mm. Bijna elke dag viel er wel neerslag, slechts op een dag, 7 november, werd er op geen enkel KNMI station neerslag waargenomen. 

Met de noordwestelijke stroming werden regelmatig buien vanaf de Noordzee aangevoerd die vooral in de noordwestelijke kustprovincies lokaal veel neerslag veroorzaakten. Af en toe gingen deze gepaard met onweer en korrelhagel en aan het einde van de maand viel er lokaal de eerste natte sneeuw.

Op 20 november zorgde een klein lagedrukgebied dat over ons land trok in een brede strook van Noord-Holland naar Overijssel voor 15-20 mm neerslag. Een storing op 27 november veroorzaakte veel en langdurige regen in vooral het midden en zuiden van het land. Op KNMI station Hoek van Holland viel die dag 25 mm. De laatste dag van de maand kreeg Zeeland de pittigste buien, in Westdorpe viel ruim 23 mm.

Het natst werd het deze maand in de noordelijke kustprovincies, met op KNMI station Lauwersoog 125 mm neerslag. Het droogst was het in het zuidoosten van het land, met op KNMI station Arcen 53 mm. In De Bilt viel 74 mm tegen normaal 80 mm.  

Met gemiddeld over het land 71 uren zonneschijn tegen een het langjarig gemiddelde van 63 uur was de maand vrij zonnig. De maand kende geen uitgesproken sombere of zonnige perioden. Op 20 november verliep de dag uiterst somber en liet de zon zich op geen enkel KNMI meetstation zien. Op andere dagen scheen de zon altijd wel ergens even. Het zonnigst was het in het zuidwesten van het land, met in Westdorpe 84 uren zon. Het somberst was het in het oosten en noordoosten van het land, met in Twenthe 52 uren zon. In De Bilt was de zon 64 uren te zien tegen een langjarig gemiddelde van 63 uur.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 

De Bilt, 5 december 2017/ Carine Homan