Augustus 2018

Zeer warm, aan de zonnige kant en vrijwel de normale hoeveelheid regen

Augustus was zeer warm met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 18,5°C tegen 17,5 °C normaal.

De eerste week van augustus was het zomers tot tropisch warm, een voortzetting van de extreem warme periode die in juli was begonnen. De hoogste temperatuur van de maand, 36,6°C werd op 7 augustus in Arcen gemeten. Van 29 juli t/m 7 augustus hadden we te maken met de tweede landelijke hittegolf van deze zomer. Voor een landelijke hittegolf moet er in De Bilt een aaneengesloten reeks van minimaal vijf zomerse dagen (maximumtemperatuur 25°C of hoger) zijn waarvan er minimaal drie tropisch zijn (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). In het zuiden en zuidoosten eindigde op 8 of 9 augustus een hittegolf die  op 12 juli was begonnen, de langste regionale hittegolf ooit met ook de grootste warmteproductie.

De rest van de maand was het wisselvallig met regelmatig depressie-invloed en lag de temperatuur meest rond normaal met maximumtemperaturen tussen 20 en 25°C. De laatste week waren er ook duidelijk koele dagen. Op 23 augustus bleef de temperatuur in De Bilt voor het eerst sinds 60 dagen onder 20°C en op 25 augustus werd het nergens 20 graden. Dit was de langste reeks van warme dagen in De Bilt ooit. De landelijk laagste temperatuur, 4,9°C  werd op 31 augustus in Twenthe gemeten.

In totaal werden in De Bilt 24 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) en 10 zomerse dagen geregistreerd tegen 23, respectievelijk zeven normaal. Er waren 3 tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0°C of hoger), het langjarige gemiddelde bedraagt er één.

Temperatuurverloop De Bilt
Temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel er 76 mm regen tegen een langjarig gemiddelde van 78 mm.

De meeste neerslag viel in de kustprovincies. Op sommige plaatsen in Noord-Holland en Friesland werd ruim 140 mm afgetapt. Vooral in het midden en oosten hield de droogte aan. Daar viel duidelijk minder neerslag dan het langjarige gemiddelde.  Langs de oostgrens viel lokaal niet meer dan circa 45 mm. Aan het einde van de maand bedroeg het neerslagtekort (gemiddelde over 13 stations) ruim 280 mm.

De eerste week verliep droog. Daarna hadden we regelmatig te maken met depressie-invloed boven het Noordzeegebied en viel er regelmatig regen. Als gevolg van het zeer warme zeewater waren er in de kustgebieden van tijd tot tijd zware buien, bijvoorbeeld op 9,10 en 24 augustus, plaatselijk met wateroverlast als gevolg. Op 4 dagen viel op tenminste één KNMI-neerslagstation 50 mm regen of meer.

Gemiddeld over het land kwam het aantal zonuren uit op 214 uur, 19 uur meer dan het langjarige gemiddelde van 195. Het zuiden was het zonnigst, in Beek (bij Maastricht) was de zon 242 uren te zien. Aan de kust scheen de zon het minst: In Wijk aan Zee en Westdorpe 198 uur. De eerste week verliep zeer zonnig. Daarna was er een afwisseling van kortdurende perioden met flink wat zon en dagen waarop de zon in grote delen van het land weinig scheen.

Normaal=het langjarig (schrikkel)gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 -  De Bilt,  3 september 2018/Adrie Huiskamp.