Februari 2018

Uitzonderlijk zonnig, koud en droog

Februari was een koude maand met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 0,7 °C tegen 3,3 °C.

De eerste dagen van de maand was het onder invloed van een depressie wisselvallig. Vanaf de 4e werd een hogedrukgebied bepalend voor het weer. Het was een aantal dagen droog met veel zon, tijdens de nachten vroor het licht tot matig, overdag was het enkele graden boven het vriespunt. Vanaf de 9e lag de temperatuur een week rond of iets boven de normale waarde voor de tijd van het jaar. Op 15 februari werd in Westdorpe met 11,1 °C de landelijk hoogste temperatuur van deze maand geregistreerd.

Vanaf de 16e werd het weer tot aan het einde van de maand bepaald door hogedrukgebieden. De temperatuur deed iedere dag een stapje terug. Aanvankelijk vroor het tijdens de nachten op uitgebreide schaal licht tot matig maar liep de temperatuur overdag nog op tot een aantal graden boven het vriespunt. Tijdens de laatste dagen van de maand stroomde met een oostelijke stroming Siberische lucht over ons land. Tijdens de nachten vroor het op uitgebreide schaal matig, lokaal zelfs nipt streng. De landelijk laagste temperatuur werd gemeten op 28 februari in  Woensdrecht: -10,5 °C.

Ook overdag bleef het op 26, 27 en 28 februari lokaal vriezen (ijsdag; maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C). In De Bilt gebeurde dat alleen op de laatste dag van de maand. De doorstaande oostenwind maakte het voor het gevoel nog kouder. De gevoelstemperatuur (‘ wind chill’) was op de 28e lokaal -15 tot -19 °C.

In De Bilt werden in februari in totaal 23 vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) genoteerd, tegen 13 normaal.

Temperatuurverloop De Bilt
Temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Februari was gemiddeld over het land een uitzonderlijk zonnige maand met 162 zonuren tegen 85 uren normaal. In De Bilt kwam het aantal zonuren uit op 159 en daarmee was het nipt de zonnigste februari sinds het begin van de metingen in 1901. tot nu toe was februari 2003 het zonnigst met 158 zonuren geregistreerd.

In Zeeland was de zon het meest te zien, lokaal ruim 185 uren. Het minst werd de zon gezien in het noorden van het land, op sommige plaatsen werden daar niet meer dan 147 uren gemeten.

Onder invloed van hogedrukgebieden kende de maand een flink aantal dagen die ronduit zonnig verliepen. In sommige delen van het land was de zon van 21 tot en met 28 februari vrijwel ononderbroken te zien.

Februari was een droge maand met gemiddeld over het land 23 mm neerslag tegen 55 mm normaal. Ongeveer de helft van deze hoeveelheid viel tijdens de eerste drie dagen van de maand. Een groot aantal dagen, met name tijdens de tweede helft van de maand verliep droog. De regionale verschillen in hoeveelheid neerslag waren niet groot. Op de droogste plaatsen viel 12 tot 15 mm, op de natste ca. 35 mm.

Vermeldenswaardig waren de sneeuwbuien die de laatste dagen van de maand over met name het noorden van het land trokken. De buien ontstonden in zeer koude, uit Siberië afkomstige lucht die over de relatief ‘warme’ Oost- en Noordzee stroomde. Het relatief warme water zorgde voor vocht en onstabiliteit. Op de Wadden kwam her en der een sneeuwdek tot stand van ca. 15 cm. Door de soms harde wind kwam het op de laatste dag van de winter op de Wadden tot stuifsneeuw.

Normaal=het langjarig (schrikkel)gemiddelde over het tijdvak 1981-2010. De Bilt,  1 maart 2018/Rob Sluijter