Juni 2018

Zeer warm, zeer droog en normale hoeveelheid zonneschijn

Derde zeer warme maand op rij

Na een recordwarme mei en zeer zachte april was ook juni met gemiddeld 17,5°C tegen normaal 15,6°C veel warmer dan normaal. De maand eindigt op een zesde plek in de top 10 van warmste junimaanden. Het record staat op juni 2017 met gemiddeld 18,0°C.

Het weer werd het overgrote deel van de maand bepaald door hogedrukgebieden in onze omgeving. Slechts kleine verstoringen wisten het land te bereiken. De maand begon vrij somber met een klein lagedrukgebied dat voor regen en buien zorgde. Vanaf de derde draaide de wind echter meer naar het oosten en werd het zonniger en warmer. Op 7 juni werden in het oosten van het land lokaal tropische temperaturen bereikt, met de hoogste temperatuur deze maand in Hupsel: 30,3°C. Halverwege de maand was er kort sprake van een westelijke stroming en trokken enkele zwakke storingen over het land oostwaarts, die vooral voor wat meer bewolking zorgden. Daarna kwam het land opnieuw onder invloed van hogedruk, maar met een noordwestenwind bleven de temperaturen van 21 tot en met 24 juni onder normaal. Vanaf de 25e draaide de wind naar het noordoosten en eindigde de maand met zonnig weer en zomerse temperaturen. Op 30 juni kwam de temperatuur in het zuiden van het land lokaal boven de 30°C. Door het heldere weer koelde het in de laatste week ’s nachts wel flink af. De laagste temperatuur deze maand werd bereikt op 23 juni in Westdorpe: 4,8°C. Op 26 juni kwam het in Gilze-Rijen op 10 cm boven de grond nog tot vorst: -0,6°C.

De maand telde in totaal zes zomerse dagen (in De Bilt maximumtemperatuur 25,0°C of hoger), maar geen tropische dagen (in De Bilt maximumtemperatuur 30°C of hoger), tegen normaal respectievelijk vijf en één.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 29 mm neerslag tegen normaal 68 mm was de maand zeer droog. De maand eindigt daarmee in de top 10 van droogste junimaanden sinds 1906. Het droogst was het in 1962 met slechts 21 mm neerslag. In 2010 was het voor het laatst droger dan dit jaar met gemiddeld 28 mm. Op 1 juni viel er tijdens buien lokaal rond 50 mm. Voor Groningen, Drenthe en Overijssel gold enige tijd code oranje voor overvloedige neerslag tijdens onweersbuien. Op 8 juni trok een storing van zuid naar noord over het land en leverde vooral in het zuiden en midden lokaal 10 tot 20 mm op. Op 21 en 22 juni vielen er vooral in de noordoostelijke helft enkele buien. Daar was het deze maand ook het natst, met op KNMI station Nieuw Beerta 56 mm. Het droogst was het in het zuidwesten van het land, met op KNMI station Vlissingen slechts 1 mm neerslag. In De Bilt viel 12 mm tegen 66 mm normaal. Omdat ook mei vrij droog was behoort het jaar 2018 tot nu toe bij de 5% droogste jaren. De verschillen zijn lokaal echter groot.   

Met gemiddeld over het land 213 uren zon tegen 201 normaal week de maand niet veel af van het langjarig gemiddelde. Vooral halverwege de maand liet de zon zich minder zien. De laatste week was echter zeer zonnig. Het noorden van het land had regelmatig last van bewolking die van zee het land op kwam drijven en daar werd het dan ook het somberst, met rond de 190 uren zon. Het zonnigst was het in het zuidwesten van het land met 251 uren zon in Vlissingen. In De Bilt scheen de zon 204 uur, tegen 194 uur normaal.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010

De Bilt, 2 juli 2018/Carine Homan