Maart 2018

Koud, vrijwel normale hoeveelheid neerslag en uren zonneschijn

Met een gemiddelde temperatuur van 4,7°C tegen normaal 6,2 °C was maart koud. De maand kende grote tegenstellingen, met zowel zachte als zeer koude perioden.

De maand begon met een voortzetting van het koude weer van februari onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië. De temperatuur kwam de eerste twee dagen in De Bilt niet boven het vriespunt en daarmee was sprake van twee officiële ijsdagen (maximumtemperatuur onder de 0,0°C). Normaal telt maart geen ijsdagen meer. De harde oostenwind maakte de gevoelstemperatuur zelfs nog lager, rond -15°C. De laagste temperatuur werd op 1 maart bereikt in Nieuw Beerta: -9,6°C.

Op 4 maart sloeg het weer om en trad de dooi in. In het zuiden van het land liep de temperatuur op tot lokaal 13°C. Op de Waddeneilanden bleef de temperatuur echter nog steken rond 3°C. Van 10 tot en met 12 maart werd in een zuidelijke aanvoer zachte lucht onze kant op gevoerd. De temperatuur liep op 10 maart in Ell op tot 16,7°C, de hoogste temperatuur deze maand.

Het weekend daarna duikelde de temperatuur weer naar beneden en werd het in een oostelijke stroming met veel wind wederom koud. In De Bilt werd 17 maart met een maximumtemperatuur van 0,0°C net geen ijsdag. In totaal telde maart elf vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) tegen acht normaal.

Vanaf 20 maart liep de temperatuur geleidelijk weer op, met de rest van de maand temperaturen iets onder of rond het langjarig gemiddelde.

Eind maart wordt voor De Bilt het koudegetal bepaald. Dit getal is een maat voor de koude in het tijdvak november tot en met maart. Het Hellmanngetal wordt verkregen door over dit tijdvak alle etmaalgemiddelde temperaturen beneden het vriespunt te sommeren met weglating van het minteken. Over het tijdvak november 2017 tot en maart 2018 bedroeg het Hellmanngetal 34,1, net iets lager dan 2016/2017 toen het Hellmanngetal op 36 uitkwam. De afgelopen periode belandt in de categorie van 'zachte winters' en beslaat een 75e plek in de lijst van winters sinds 1901.   

  

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel 60 mm neerslag, iets onder de normale hoeveelheid van 68 mm. Het natst was het in Zeeland met lokaal ca. 90 mm neerslag, bijna 40 mm boven normaal. Dit kwam vooral door een neerslaggebied dat op 11 maart over het zuidwesten van het land trok. KNMI station Westdorpe registreerde die dag ruim 30 mm neerslag. In het weekend van 17 en 18 maart viel er in het zuiden lokaal sneeuw. Op 28 maart vier er tijdens langdurige neerslag in het gehele land 10-15 mm.

Het droogst was het in het noorden en zuidoosten van het land met 40-50 mm neerslag. In De Bilt viel 60 mm tegen 67 mm normaal.

De hoeveelheid zon lag met gemiddeld over het land 132 uren zon iets boven het langjarig gemiddelde van 125 uur. In het zuiden van het land was het iets somberder dan normaal, met 106 uren zon in Westdorpe en Wilhelminadorp. Zonniger dan normaal was het in het noorden van het land, met op Terschelling de meeste uren zon: 171. In De Bilt scheen de zon 132 uur tegen 122 uur normaal.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010

De Bilt, 5 april 2018/Carine Homan