November 2018

Zeer droog, zeer zonnig en normale temperatuur

Met een gemiddelde temperatuur van ca. 6,8°C was november iets zachter dan het langjarig gemiddelde van 6,7°C. Het is daarmee de achtste maand op rij die warmer is dan normaal.

November begon wisselvallig onder invloed van een lagedrukgebied dat over het zuiden van de Noordzee richting Noorwegen trok. Daarna werd het onder invloed van een hogedrukgebied vanaf de 2e droog en zonnig weer. In de heldere nachten koelde het daarbij op veel plaatsen af tot onder het vriespunt. Vanaf 6 november kwam het land opnieuw onder invloed van lage druk. In een zuidelijke stroming liep de temperatuur in Westdorpe die dag op tot 20,4°C, de hoogste temperatuur deze maand. In De Bilt werd het 19,0°C, de hoogste maximumtemperatuur daar gemeten in november sinds 1901. Het vorige record stond op 3 november 2005 met 18,7°C. Van 10 tot en met 12 november trokken diverse storingen over het land noordwaarts en was het zeer zacht, nat en overwegend bewolkt.

Vanaf de 13e  wonnen de hogedrukgebieden weer terrein. We kwamen daarbij vanaf de 15e in een oostelijke stroming en de temperatuur nam flink af tot ruim onder normaal. In combinatie met een straffe wind voelde het regelmatig guur aan. Op 24 november werd het in Leeuwarden -5,6°C, de laagste temperatuur deze maand. Vanaf de 28e werd het opnieuw wisselvallig en nam de temperatuur toe naar waarden ruim boven normaal.

In totaal telde De Bilt deze maand drie vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) tegen vijf normaal.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 26 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 82 mm was de maand zeer droog. Daarmee is het de zevende maand op rij die landelijk gezien droger is dan gemiddeld. Er viel wat neerslag in de eerste twee dagen van de maand, ca. 5 mm. Op de wisselvallige dagen van 10 tot en met 12 november viel er in het zuidwesten lokaal rond 25 mm neerslag. De eerste natte sneeuw in het seizoen viel op 20 november in het noordoosten van het land. Ook aan het einde van de maand was het wisselvallig, tijdens langdurige (mot) regen viel plaatselijk 10-15 mm.  De verschillen in neerslaghoeveelheid waren deze maand vooral lokaal. Op KNMI station Woensdrecht viel de meeste neerslag, 40 mm. De minste neerslag viel op KNMI station Arcen, slechts 13 mm. In De Bilt viel 35 mm tegen normaal 80 mm.

Met gemiddeld over het land 97 uren zonneschijn tegen een langjarig gemiddelde van 63 uur was de maand zeer zonnig. Vooral de eerste achttien dagen van de maand was het zonnig, met uitzondering van de wisselvallige periode van 10 tot en met 12 november. De laatste week van de maand was zeer somber, alleen in het noorden van het land liet de zon zich nog af en toe zien. Het zonnigst was het in het zuiden van het land, met in Maastricht 113 uren zon. Het somberst was het langs de westkust, met in Wijk aan Zee 81 uur zon. In De Bilt was de zon 86 uren te zien tegen een langjarig gemiddelde van 63 uur. Daarmee komt het in de top tien van zonnigste novembermaanden in De Bilt sinds 1901. Het zonnigst was het november 1989 met ruim 112 uren zon.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 

De Bilt, 3 december 2018/ Carine Homan