April 2019

Zeer zacht, zeer zonnig en vrij droog

Met een gemiddelde temperatuur van 10,9 °C in De Bilt tegen een langjarig gemiddelde van 9,2 °C was april zeer zacht. Dit is goed voor een 7e plaats in de lijst van zachtste aprilmaanden sinds 1901. De maand werd gekenmerkt door een sterk wisselend weerbeeld, waarbij enkele koude dagen met (winterse) buien werden afgewisseld door zonnige perioden met zomers warme dagen.

De maand begon zonnig en warm, op 2 april gevolgd door een actief koufront met in het zuiden enkele stevige onweersbuien. De dagen daarna verliepen licht wisselvallig, met overdag temperaturen rond de 10°C en in de nachten plaatselijk lichte vorst. Vanaf 6 april kreeg ons land onder invloed van hogedruk boven Scandinavië te maken met een oostelijke stroming, waarmee geleidelijk zachtere lucht werd aangevoerd. Op 7 april steeg het kwik in een groot deel van het land tot 20 °C of meer, waarmee op veel plaatsen, waaronder De Bilt,  de eerste warme dag van het jaar een feit was.

Vanaf 9 april werd de stroming meer noordoostelijk en werd er geleidelijk koudere lucht aangevoerd. Het koudst was het in de periode van 11 tot en met 14 april, met in de nachten landinwaarts op veel plaatsen lichte vorst. In de nacht van 13 april werd in Twente en Hupsel met -3,7 °C de laagste temperatuur bereikt van de maand. In De Bilt kwam het tot 2 vorstdagen (minimumtemperatuur onder het vriespunt), tegen 4 vorstdagen normaal. Ook overdag was het koud voor de tijd van het jaar en bleef het kwik op 12 en 13 april op de meeste plaatsen beneden de 10 °C steken. Op de 13e vielen er lokaal winterse buien, met vooral in het noorden en oosten ook (natte) sneeuw.

Halverwege de maand werd de stroming meer zuidoostelijk. Dit was het begin van een lange periode met overwegend droog, zonnig en warm weer. Van 18 tot 24 april lagen de maximumtemperaturen bijna overal dagelijks boven de 20 °C en waren er vooral in het zuiden elke dag stations die een zomerse dag registreerden (maximumtemperatuur van 25 °C of meer). In de Bilt kwam het met 24,8 °C op 22 april en 24,9 °C op 24 april twee keer net niet tot een zomerse dag, hetgeen normaal is voor de maand april. Op veel plaatsen in het zuiden en oosten kwam het echter wel tot zomerse dagen; Eindhoven & Arcen registreerden zelfs 5 zomerse dagen. De Bilt telde in april uiteindelijk 9 warme dagen, tegen 3 normaal. Het warmst werd het op 24 april in Deelen met 26,8 °C.

Temperatuurverloop De Bilt
Temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

De warmte werd op 24 april verdreven door een koufront met zware onweersbuien in het oosten en noordoosten, waarna er een koeler en wisselvalliger weertype aanbrak onder invloed van een lagedrukgebied in onze omgeving. Met 10 mm gemiddeld over het land was dit de natste dag van de maand, al viel er in de noordoostelijke helft met 10-25 mm aanzienlijk meer. Hetzelfde front bracht de volgende dag in een deel van dit gebied nog eens ruim 10 mm, gevolgd door meer plaatselijke buien in de dagen daarna. Het grootste deel van de maand was het echter (overwegend) droog. Zo telde De Bilt 22 droge dagen en bleef het in een groot deel van het land in de periode van 4 tot en met 23 april overwegend droog. Met een totaal van 27 mm gemiddeld over het land tegen 44 mm normaal, was april uiteindelijk vrij droog. Door het buiige karakter van de neerslag waren de ruimtelijke verschillen wel groot; de hoeveelheden liepen uiteen van 15-25 mm in het IJsselmeergebied tot 30-45 mm in delen van het westen en noorden.

April was verder een zeer zonnige maand met gemiddeld over het land 241 uur zon, tegen 179 uur normaal. Ook in De Bilt was het zeer zonnig met 247 uur tegen 174 uur normaal, goed voor een 4e plek in de lijst zonnigste aprilmaanden. Het landelijke station telde één sombere dag, 30 april, terwijl 2 sombere dagen normaal zijn. Het zonnigst was het in De Kooy met 257 uur, het minst zonnig in Westdorpe met 214 uur. In de kustgebieden scheen de zon het meest. Vooral de periode van 7-23 april was erg zonnig, met van 19-22 april op de meeste plaatsen vier aaneengesloten onbewolkte dagen.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010

De Bilt, 2 mei 2019/Yorick de Wijs