Augustus 2019

Warm, zeer zonnig en vrij droog

Augustus was warm met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 18,4°C tegen 17,5 °C normaal.

De eerste tien dagen van augustus was het vrij warm met maxima die meestal tussen 21 en 27 °C lagen waarbij het in het zuidoosten vaak zomers warm (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) werd, terwijl het in het noordwesten meestal ongeveer 21 °C werd.  Rond het midden van de maand was het wisselvallig weer onder invloed van depressies van de Oceaan. Het was met 18 tot 23 graden meestal iets te koel voor de tijd van het jaar. Vanaf 21 augustus kwamen we onder invloed van een hogedrukgebied boven Oost-Europa en werd het warm. De nachten verliepen eerst nog koel. De laagste temperatuur werd op 21 augustus in Hoogeveen gemeten: 6,5 °C. Vanaf 22 augustus kregen we in het zuidoosten en vanaf de 23e in vrijwel heel Nederland tropische maxima, de hitte duurde tot en met de 28e.  Van 23 t/m 28 augustus was er een landelijke Hittegolf, de tweede van deze zomer. Sinds het begin van de waarnemingen was er nog nooit zo laat in het seizoen een landelijke Hittegolf.

De hoogste temperatuur, 34,3°C, werd gemeten op 27 augustus in Heino en Eindhoven.

In totaal werden in De Bilt 28 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) en acht zomerse dagen geregistreerd tegen 23, respectievelijk zeven normaal. Er waren drie tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0°C of hoger), het langjarige gemiddelde bedraagt er één.

Temperatuurverloop De Bilt
Temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel er 59 mm regen tegen een langjarig gemiddelde van 78 mm.

Doordat de neerslag vaak een buiig karakter had, liepen de neerslaghoeveelheden van plaats tot plaats soms sterk uiteen. De meeste neerslag viel in de noordwestelijke kustprovincies en delen van het oosten. Op sommige KNMI-neerslagstations in Noord-Holland en Friesland werd 130-154 mm afgetapt, ruim meer dan normaal (80-90 mm). Het natste KNMI synopstation was Deelen met 90 mm. In het zuidwesten en het noordoosten viel plaatselijk niet meer dan ongeveer 40 mm. Normaal valt daar 70-80 mm. Het droogste KNMI station was Westdorpe, daar viel maar 32 mm.

Tot en met 20 augustus was het wisselvallig onder invloed van depressies boven West-Europa en viel regelmatig regen. De eerste twee dagen viel op een aantal plaatsen 20-40 mm terwijl elders niet meer dan enkele mm werd afgetapt. Van de zesde tot en met de negende waren er weer de nodige flinke buien met tot  20 mm neerslag. Op 9 augustus trok een windhoos over Amsterdam. Op 12 en 13 augustus zorgde een noordwestelijke stroming met onstabiele lucht over het warme zeewater voor flinke buien waarbij ook waterhozen werden gezien. In een strook van Zuid-Holland naar Overijssel viel op de 12e 20-40 mm, op de 13e waren er verspreide buien die tot 25 mm neerslag achterlieten. Op de 15e zorgde een frontensysteem in het noorden voor 10-20 mm, op de 16e viel in het uiterste noordwesten 10-25 mm, op de 17e en 18e kreeg de zuidoostelijke helft nog circa 10 mm regen.

Vanaf de 20e was het een week droog onder invloed van hogedrukgebieden boven West-Europa. Daarna waren er bij de overgang naar minder warm weer enkele lokale onweersbuien, maar op veel plaatsen bleef het droog.

Gemiddeld over het land kwam het aantal zonuren uit op 248, ruim 50 uur meer dan het langjarige gemiddelde van 195. Het noordwestelijk kustgebied was het zonnigst, in De Kooy was de zon 262 uren te zien. In het oosten was het het minst zonnig, plaatselijk 232 uur. De eerste drie weken verliepen niet bijzonder qua zonneschijn, maar de warme periode aan het eind van de maand verliep zonovergoten.

Normaal=het langjarig (schrikkel)gemiddelde over het tijdvak 1981-2010. 
De Bilt,  3 september 2019/Adrie Huiskamp.