Maart 2019

Zeer zacht, nat en normale hoeveelheid zon

Met een gemiddelde temperatuur van 8,0°C tegen normaal 6,2 °C was maart zeer zacht.

De maand kende een duidelijke tweedeling. De eerste achttien dagen was het onstuimig met regelmatig veel wind en neerslag. Een westelijke stroming zorgde voor aanvoer van de ene na de andere depressie vanaf de oceaan. De temperatuur bleef hierbij op de meeste dagen boven normaal. De eerste tien dagen van de maand lag de gemiddelde temperatuur zelfs ruim drie graden boven normaal.

Vanaf de 19e kregen hogedrukgebieden boven onze omgeving de overhand. Het werd rustig weer, met slechts af en toe een zwakke storing. In heldere nachten kwam de temperatuur een enkele keer onder het vriespunt, verder bleven de temperaturen over het algemeen boven normaal. Het koudst werd het in Deelen op 19 maart: -4,5 °C. In de Bilt kwam de temperatuur op drie dagen onder het vriespunt, normaal telt maart acht vorstdagen.

Het zachtst werd het op 22 maart in Eindhoven: 19,8 °C. Diezelfde dag werd het op Terschelling in langdurige mist slechts 8,7 °C.

Eind maart wordt voor De Bilt het koudegetal bepaald. Dit getal is een maat voor de koude in het tijdvak november tot en met maart. Het Hellmanngetal wordt verkregen door over dit tijdvak alle etmaalgemiddelde temperaturen beneden het vriespunt te sommeren met weglating van het minteken. Over het tijdvak november 2018 tot en met maart 2019 bedroeg het Hellmanngetal 12,1. Hiermee komt deze periode in de categorie van 'zeer zachte winters' en eindigt in de top tien van zachtste winterperiodes sinds 1901. Vorig jaar bedroeg het Hellmanngetal 34,1.  

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

De maand was nat met gemiddeld over het land 94 mm neerslag tegen normaal 68 mm. Bijna alle neerslag viel de eerste achttien dagen van de maand. Op 7 maart viel landelijk gemiddeld bijna 14 mm, in het midden van het land zelfs 20-25 mm. Ook 10 en 11 maart was het zeer nat, met in het noorden van het land 25-30 mm neerslag. Op 10 maart kwam het voor het eerst in ruim een jaar tot storm, met in Zeeland enige tijd windkracht negen. Het KNMI gaf code oranje uit voor zeer zware windstoten in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. Uitzonderlijk waren de zeer zware windstoten zo ver in het binnenland, met in Ell windstoten tot 119 km/uur. 

Op 14 maart viel er landelijk ca. 10 mm neerslag. Vanaf de 19e viel er nauwelijks meer neerslag, alleen op 25 maart kwamen er vooral in het noordoosten van het land nog pittige buien voor.

De meeste neerslag viel deze maand in het noorden van het land, op de Veluwe en in het uiterste zuiden van Limburg. Daar viel lokaal tot ruim 140 mm. De minste neerslag viel in het zuiden van het land, met lokaal 70-75 mm. In De Bilt viel 102 mm tegen 67 mm normaal.

De hoeveelheid zon lag met gemiddeld over het land 129 uren zon vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 125 uur. Het zonnigst was het langs de kust met in De Kooy 151 uren zon, het somberst in de oostelijke helft van het land met lokaal 110-115 uren zon. In De Bilt scheen de zon 114 uur tegen 122 uur normaal.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010

De Bilt, 04 april 2019/Carine Homan