Oktober 2019

Zacht, nat en vrijwel de normale hoeveelheid zon

Fraai einde aan zeer wisselvallige maand

Oktober was een zachte maand met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 11,6 °C tegen 10,7 °C normaal. Een groot deel van de maand was het weer zeer wisselvallig met een komen en gaan van storingen. Aan het einde van de maand stabiliseerde de atmosfeer, werd het overwegend droog en was de zon vaak te zien.

De eerste week van de maand lag de temperatuur meestal beneden de normale waarde voor de tijd van het jaar. Op de 6e werd het in een groot deel van het land zelfs niet warmer dan 10 graden. Daarna werd lange tijd met een zuidwestelijke stroming zachte lucht aangevoerd. Op 13 oktober werd het in een groot deel van het land, waaronder in De Bilt, nog een warme dag genoteerd (maximumtemperatuur 20,0 °C of meer). In De Bilt was dit de enige warme dag van de maand en de laatste van het seizoen. De landelijk hoogste temperatuur werd die dag gemeten in Ell met 24,8 °C. In het zuiden werden in oktober lokaal vier warme dagen genoteerd, de laatste op 26 oktober.

De laatste dagen van oktober was het in een noordelijke stroming en onder regie van een hogedrukgebied rustig weer, waarbij het met maxima van een graad of 10 te koud was voor de tijd van het jaar. Tijdens de nacht van 28 op 29 oktober daalde de temperatuur voor het eerst na de zomer op enkele plaatsen tot onder het vriespunt. Ook in de twee laatste nachten van de maand was dit het geval. De laagste temperatuur werd gemeten op de 31e het KNMI-station Lelystad: -2,6 °C. Die dag kwam het ook in De Bilt voor het eerst na de zomer tot vorst.

Temperatuurverloop De Bilt
Temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Oktober was gemiddeld over het land een natte maand met 107 mm tegen 83 mm normaal. In het noordwestelijk deel van het land viel met 130 tot ruim 220 mm lokaal in Noord-Holland de meeste regen. In de minst natte gebieden, in de provincies langs de oostgrens, viel op sommige stations niet meer dan 80 tot 100 mm.

Tot en met de 21e was het uitermate wisselvallig. Op alle dagen met uitzondering van 5 oktober viel er regen. De eerste dag van de maand was direct de natste; landelijk gemiddeld viel er 20 mm. In een smalle strook van Noord-Holland naar Overijssel viel 30 tot ruim 50 mm regen. Op 9 oktober veroorzaakten buien lokaal wateroverlast in Noord-Holland. Plaatselijk viel daar 30 tot ruim 60 mm regen in korte tijd. Onder invloed van een hogedrukgebied werd het aan het einde van de maand overwegend droog.

Het aantal zonuren was met gemiddeld over het land 104 vrijwel gelijk aan het normale aantal van 113. Een groot deel van de maand was de zon echter slechts mondjesmaat te zien. De laatste dagen van de maand verliepen daarentegen zonovergoten.

De verschillen in het aantal zonuren waren deze maand niet groot. Op de zonnigste plaatsen scheen de zon ca. 115 uren, op de somberste plaatsten werden ca. 90 zonuren geregistreerd.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010. De Bilt, 1 november 2019, Rob Sluijter