December 2020

Zacht, de normale hoeveelheid zon en nat

Met een gemiddelde temperatuur van 5,5 °C in De Bilt was december een zachte maand. Normaal is 3,7 °C

Na een zacht begin was het tot en met 10 december (vrij) koud met ’s nachts vaak lichte vorst. We bevonden ons in relatief koude zeelucht tussen lagedrukgebieden boven West- en Midden-Europa in, zodat het vaak rustig weer was met mist of lage bewolking en ’s nachts op veel plaatsen lichte vorst. De laagste temperatuur van de maand, -4,8 °C, werd op de achtste in Woensdrecht gemeten. Op tiende de bleef het in Hupsel de hele dag vriezen, de enige ijsdag in Nederland deze maand.

Tot de kerstdagen was de stroming zuidwestelijk en zorgden actieve storingen voor zacht en wisselvallig weer. De hoogste temperatuur, 14,7 °C, werd op de 22e gemeten in Arcen.

Tijdens en na de kerstdagen leek het stromingspatroon veel op dat van de eerste koudere periode deze maand. Boven West-Europa lagen lagedrukgebieden gevuld met koude lucht. Het werd opnieuw kouder maar winters weer was het niet omdat de lucht een lange weg over warm water had afgelegd.

Op 27 december zorgde het lagedrukgebied dat door de West-Europese weerdiensten Bella genoemd is voor een zuidzuidwesterstorm aan de westkust met windstoten tot circa 110 km/uur.

Er werden in De Bilt negen vorstdagen geteld (minimumtemperatuur lager dan 0 °C), normaal zijn dat er dertien. IJsdagen kwamen in de Bilt niet voor.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 94 millimeter neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 80 millimeter was december nat. Het zuiden was het minst nat. Het droogste KNMI-station was Arcen met 51 millimeter. Het noordwesten was het natst, het natste KNMI-station was Wijk aan Zee met 145 millimeter. Op meerdere KNMI-regenstations aan de kust van Noord-Holland viel ruim 170 millimeter. Aan het begin van de maand viel regelmatig neerslag van betekenis. 7 december was vooral in het noorden een natte dag met ongeveer 15 millimeter regen. De periode van 21 tot en met 24 december was zeer nat, op veel plaatsen viel 50-70 millimeter. Ook op 27 december viel 10-20 millimeter. Op 29 en 30 december zorgden buien in het westen voor plaatselijk meer dan 20 millimeter regen. In het noordoosten viel op 29 december wat sneeuw die plaatselijk ook even bleef liggen.

De zon scheen deze maand gemiddeld over het land 48 uur terwijl het langjarig gemiddelde 49 uur is. Het zonnigst was het aan de kust in Vlissingen 61 uur zon. In het oosten  was het het minst zonnig met 29 uren in Twenthe. Er waren veel sombere, (bijna) zonloze dagen. Alleen 5, 16 en 18 en 25 december verliepen in grote delen van Nederland zonnig.

Rond de jaarwisseling ontstond er als gevolg van de rook van vuurwerk in het westen en midden zeer dichte mist met zichten minder dan 50 meter.

Vorig jaar was de gemiddelde temperatuur in De Bilt in december 5,8 °C, landelijk gemiddeld  scheen de zon 75 uur en er viel 63 millimeter neerslag.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010

KNMI, Weer- en klimaatdiensten, KNMI, Weer- en klimaatdiensten, 04 januari 2021, Adrie Huiskamp.