Februari 2020

Somber, uitzonderlijk zacht en record nat

Februari was een uitzonderlijk zachte maand met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 7,2 °C tegen 3,3 °C normaal. Daarmee was het de op één na zachtste februarimaand ooit na februari 1990 met 7,6 °C.

De eerste dagen van de maand verliepen wisselvallig onder invloed van depressies boven de Atlantische Oceaan. Met maximumtemperaturen (ruim) boven de 10 graden was het zacht en het regende en waaide flink. Van 5 tot en met 7 februari bracht een krachtig hogedrukgebied boven ons land enkele dagen droog, zonnig en rustig weer. In de nachten kwam het vooral verder landinwaarts plaatselijk tot lichte vorst (temperaturen tussen de 0 en -5 °C). Met -4,3 °C in de nacht van 7 februari werd in Woensdrecht de laagste temperatuur van de maand bereikt.

Op 9 februari kwam er met stormdepressie Ciara abrupt een einde aan deze rustige periode en kregen we te maken met de eerste storm van de maand: verschillende stations aan de kust registreerden een uurgemiddelde windsnelheid van 9 Beaufort. In het hele land was er die dag een code oranje van kracht voor (zeer) zware windstoten en op Vlieland was er zelfs een uitschieter van 129 km/uur. Dit was het begin van een onstuimige periode met veel regen en wind die tot en met de 24e duurde.

Door de hardnekkige zuidwestelijke stroming lagen de temperaturen over het algemeen ruim boven normaal. Het zachtst was het op 15 en 16 februari met op de 16e in een groot deel van het land maximumtemperaturen van meer dan 15 °C. In het Limburgse Arcen werd het zelfs 18,3 °C, een derde plaats voor dit weerstation. Onder de invloed van een stormdepressie – die in de Groot-Brittannië tot Dennis werd gedoopt - stond er dat weekend opnieuw veel wind maar kwam het niet tot storm. Dat gebeurde wel op 23 februari, wederom een zondag, met 9 Beaufort in het zuidwestelijk kustgebied. Overigens was februari als geheel uitermate winderig; op 15 dagen stond er tenminste een harde wind (7 Beaufort of meer) ergens in het land.

Vanaf de 25e werd het weer minder onstuimig en ook duidelijk minder zacht, met op 26 februari winterse buien die vooral in het zuiden gepaard gingen met (natte) sneeuw en gladheid. Ook op de 27e viel er plaatselijk enige tijd natte sneeuw. De laatste dagen van de maand bracht een diepe depressie nabij Schotland opnieuw regen, wind en temperaturen boven normaal.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek neerslag De Bilt
Grafiek neerslag De Bilt
Grafiek zonneschijnduur De Bilt
Grafiek zonneschijnduur De Bilt

Door het wisselvallige en winderige weer telde februari in De Bilt slechts twee vorstdagen, tegen 13 normaal. Er waren geen ijsdagen (dagen waarop de temperatuur het gehele etmaal niet boven het vriespunt uitkomt), tegen twee normaal.

Met gemiddeld over het land 147 millimeter neerslag tegen 55 millimeter normaal, was februari record nat; het vorige record van 136 millimeter stond op naam van februari 1946. In De Bilt viel er 157 millimeter, waarmee het voor dit station de op één na natste februarimaand ooit was, na februari 1946 met 172 millimeter. Net als bij de wind waren de weekenden (zondagen) toevalligerwijs het natst, met zowel op 9, 16 als 23 februari op uitgebreide schaal meer dan 10 millimeter neerslag en in delen van het land meer dan 20-25 millimeter. De regionale verschillen in de totale hoeveelheid neerslag waren wel groot. Het natst was het in delen van het midden en noordoosten met plaatselijk meer dan 160 millimeter. In het zuidwesten was het duidelijk minder nat met lokaal 90 millimeter.

Februari was aan de sombere kant met gemiddeld over het land 73 zonuren tegen 85 uren normaal. In De Bilt scheen de zon 68 uur, normaal is dat 89 uur. In het westen scheen de zon het meest, met Hoek van Holland als zonnigste station met 88 zonuren. Het somberst was het in het noordoosten, met in Hoorn Terschelling slechts 62 zonuren. De Bilt telde net als de meeste andere stations vier sombere dagen (zonloze dagen), waaronder 9 en 16 februari. Op 24 februari scheen de zon nergens. Zonnig was het eigenlijk alleen in de periodes van 5-7 februari en 17-19 februari.

Normaal=het langjarig (schrikkel)gemiddelde over het tijdvak 1981-2010.

Definitieve versie, De Bilt, 16 maart 2020 / Yorick de Wijs