Juni 2020

Zeer warm, zeer zonnig en nat

Met een etmaalgemiddelde temperatuur van 17,5°C tegen 15,6°C normaal in De Bilt was juni zeer warm. Vorig jaar was het de warmste juni sinds 1901 met 18,1°C.

Juni begon met twee warme dagen onder invloed van zuidelijke stromingen. Daarna volgde onder invloed van storingen boven West-Europa een wisselvallige, koele periode met tot en met de tiende temperaturen beneden normaal. Van 4 tot en met 7 juni werd het nergens warmer dan 20 graden, daarna gebeurde dat tot en met de 11e alleen in het zuidoosten.  De laagste temperatuur deze maand werd bereikt op 10 juni in Wijk aan Zee: 3,4°C. Deze nacht verliep helder en met een zwakke noordelijk wind komt de lucht dan over tientallen km duingebied dat onder deze omstandigheden sterk kan afkoelen.
Na de tiende bleef het wisselvallig onder invloed van een lagedrukgebied bij het westen van Frankrijk. Omdat de stroming oostelijk was werd het warm.
Na de 22e trok een hogedrukgebied naar Scandinavië en werd het zeer warm en zonnig zomerweer.
De nacht van 25 op 26 juni was opvallend warm: in het westen kwam de temperatuur plaatselijk niet onder 20 graden. De hoogste temperatuur deze maand, 32,2°C,  werd op 26 juni gemeten in Hoek van Holland. Op 26 juni werd in De Bilt de eerste tropische dag van het zomerseizoen genoteerd. 
De laatste drie dagen van de maand verliepen wisselvallig met temperaturen rond of iets onder normaal.

De maand telde in totaal 8 zomerse dagen (in De Bilt maximumtemperatuur 25,0°C of hoger), en 1 tropische dag (in De Bilt maximumtemperatuur 30°C of hoger), tegen normaal respectievelijk vijf en één. In het zuidoosten waren er plaatselijk 12 zomerse en 3 tropische dagen.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 84 mm neerslag tegen normaal 68 mm was juni duidelijk natter dan normaal. De neerslag was ongelijk over het land verdeeld, omdat de regen vaak tijdens zware, lokale buien viel. In het noordwesten was het grootschalig gezien het droogst, maar ook in het oosten waren er een aantal droge plaatsen met slechts 30-40 mm neerslag. Het automatische KNMI station met de minste neerslag was Arcen, daar viel maar 31 mm neerslag. In De Bilt viel 77 mm tegen 66 mm normaal. Het zuiden en westen was het natst op een aantal KNMI-neerslagstations meer dan 150 mm, plaatselijk bijna 200 mm.  Het natste automatische KNMI-station was Vlissingen en met 156 mm. Daar viel op 17 en 18 juni 100 mm neerslag in ongeveer 24 uur tijd.
Ondanks de natte maand was het neerslagtekort (neerslag minus verdamping vanaf 1 april) vrijwel overal nog duidelijk groter dan normaal. Ten opzichte van de situatie eind mei is er weinig verandering in het neerslagtekort gekomen. Landelijk gemiddeld bedroeg het neerslagtekort eind juni ongeveer 180 mm. Er is dus op veel plaatsen nog steeds sprake van droogte.

De neerslag viel vrijwel geheel in de periode van 4 t/m 19 juni en in de laatste vijf dagen van de maand. De eerste neerslag van betekenis sinds eind april/begin mei viel van 5-7 juni, gemiddeld ongeveer 20 mm. Van 12 tot en met 19 juni waren er lokaal zware buien. Op de 12e viel in de zuidwestelijke helft ongeveer 20 mm, op een enkele plaats viel 40-50 mm. Op 14 juni viel in Drenthe, Twente en de Achterhoek 20-70 mm, elders viel veel minder. Op de 16 en 17 juni viel op enkele plaatsen in Brabant en Zeeland (waaronder Eindhoven en Vlissingen) ongeveer 80 mm. Ook op andere plaatsen in het westen en zuiden viel neerslag van betekenis, maar meestal niet meer dan 30 mm. Ook aan het einde van de kortdurende warme periode viel op 26 juni in het westen en zuiden tijdens zware buien plaatselijk weer veel neerslag, tot 87 mm in Volkel. Op 27 juni waren er in het noordoosten nog zware buien, waarvoor het KNMI kortdurend een code Oranje uitgaf. Op vijf dagen viel ergens in Nederland meer dan 50 mm in een etmaal tijd.

Met gemiddeld over het land 232 uren zon tegen 201 normaal was juni zeer zonnig. Tijdens de wisselvallige periode waren er meestal toch de nodige uren zon. Tijdens de kortdurende zeer warme periode scheen de zon vrijwel ongehinderd. Het minst zonnig met 207 uren zon was het in Eelde. Het zonnigst was het in Zeeland met plaatselijk 260 uur zon. In De Bilt scheen de zon 228 uur tegen 194 uur normaal.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010

De Bilt, 3 juli  2020/Adrie Huiskamp.