Maart 2020

Zeer zonnig, vrij zacht en vrij droog

Maart eindigt in top vijf zonnigste maartmaanden.

Met een gemiddelde temperatuur van 6,8 °C tegen normaal 6,2 °C was maart vrij zacht. De maand was echter kouder dan de voorgaande februarimaand, die dit jaar met 7,2 °C zeer zacht was.

De maand kende een duidelijke tweedeling. De eerste veertien dagen waren een voortzetting van het zachte en wisselvallige weer in februari. Onder invloed van een westelijke stroming was het nat en de meeste dagen lag de temperatuur boven normaal. Regelmatig stond er ook veel wind.

Vanaf de 15e veranderde het weerbeeld en kregen hogedrukgebieden de overhand. Een eerste hogedrukgebied lag boven het midden van Europa. Aan de noordflank van dit hogedrukgebied was er boven ons land nog steeds af en toe veel wind, maar het bleef wel grotendeels droog. De westelijke aanvoer zorgde er voor dat de temperaturen boven normaal bleven. De hoogste temperatuur deze maand werd bereikt op 18 maart in het zuiden van het land, in Arcen werd het die dag 17,6 °C.

Vanaf 21 maart kwamen we in een oostelijke stroming onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië. Er volgden koude, maar zonovergoten dagen. De schrale oostenwind liet het af en toe nog was kouder aanvoelen. ’s Nachts daalde de temperatuur flink. Het koudst werd het op 30 maart in Hupsel: -6,6 °C. De hele voorgaande winter was het nog niet zo koud geweest. In de Bilt kwam de temperatuur deze maand op zes dagen onder het vriespunt, vrijwel allemaal in deze laatste periode. Normaal telt maart acht vorstdagen.

Eind maart wordt voor De Bilt het koudegetal bepaald. Dit getal is een maat voor de koude in het tijdvak november tot en met maart. Het Hellmanngetal wordt verkregen door over dit tijdvak alle etmaalgemiddelde temperaturen beneden het vriespunt te sommeren met weglating van het minteken. Over het tijdvak november 2019 tot en maart 2020 bedroeg het Hellmanngetal slechts 0,1. Hiermee is het op 2014 na de zachtste winterperiode sinds 1900. In 2014 bedroeg het Hellmanngetal 0,0. Ook vorig jaar was het zeer zacht met een Hellmanngetal van 12,1.  

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

De maand was vrij droog met gemiddeld over het land 51 mm neerslag tegen normaal 68 mm. De verschillen in het land waren echter groot. In het zuiden van het land was het op de meeste plaatsen natter dan normaal, in het noorden van het land soms juist zeer droog. Op meetstation de Kooij bij Den Helder viel slechts 19 mm, tegen 53 mm normaal. In Wilhelminadorp in Zeeland viel 86 mm tegen 52 mm normaal. In De Bilt viel 67 mm, precies gelijk aan het langjarig gemiddelde.

Bijna alle neerslag viel in de eerste veertien dagen van de maand. Op 2 maart trok een storing over het land met vooral in het noorden en oosten 5-10 mm neerslag. Op 5 en 6 maart trok een klein lagedrukgebied net ten zuiden van ons land oostwaarts en bracht vooral in de zuidelijke helft van het land veel neerslag, ca 15-20 mm,  in Zeeland lokaal zelfs rond 35 mm neerslag. Ook 10 en 11 maart waren onstuimige dagen met veel wind en neerslag. In het zuiden van het land viel ca. 20 mm, lokaal 25-30 mm. In het noorden viel rond 10 mm neerslag.  Vanaf de 15e was het vrijwel droog. Alleen helemaal aan het einde van de maand vielen af en toe wat lichte, winterse buitjes.

De hoeveelheid zon lag met gemiddeld over het land 194 uren zon ruim boven het langjarig gemiddelde van 125 uur. De maand eindigt daarmee bij de vijf zonnigste maartmaanden sinds 1901. De eerste veertien dagen van de maand lag het aantal uren zonneschijn onder het langjarig gemiddelde, maar daarna nam het aantal uren zonneschijn onder invloed van de hogedrukgebieden toe. Van 21 tot en met 28 maart scheen de zon overdag bijna ononderbroken. Door de droge lucht, ook op grotere hoogten, was er op de meeste dagen geen wolk aan de lucht te bekennen. In De Bilt waren het daarmee de zonnigste laatste tien dagen van de maand sinds het begin van de regelmatige waarnemingen in 1901.

Het zonnigst was het in het uiterste noorden van het land, met op Terschelling 217 uren zon. Iets minder zonnig was het in het midden en oosten van het land met rond 185 uren zon. In De Bilt scheen de zon 186 uur tegen 122 uur normaal.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010

De Bilt, 2 april 2020/Carine Homan