Oktober 2020

Vrij zacht, nat en zeer somber

Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 11,3 °C  tegen een langjarig gemiddelde van 10,7 °C was oktober vrij zacht.

De maand begon herfstachtig met veel wind en neerslag onder invloed van diverse lagedrukgebieden in onze omgeving. De temperatuur lag door een dikke laag bewolking ’s nachts iets boven normaal, overdag iets onder normaal.
Vanaf 10 oktober werd het geleidelijk rustiger weer, maar werd het met een noordoostelijke wind wel kouder. Op 17 oktober koelde het op KNMI-station Twenthe voor het eerst deze herfst ‘s nachts af tot onder het vriespunt, -0,7 °C. In De Bilt kwam de temperatuur niet onder het vriespunt, normaal telt de maand twee vorstdagen.

Vanaf 19 oktober werd het rustige hogedrukweer verdreven door lagedrukgebieden en werd het opnieuw wisselvallig. De wind draaide naar het zuiden en de temperaturen liepen op. Op 21 oktober werd het in De Bilt een warme dag met 20,3 °C. Normaal telt oktober twee warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger). In Maastricht werd het die dag 21,3 °C, de hoogste temperatuur deze maand. Van 26 tot en met 28 oktober lag de temperatuur weer even rond normaal, daarna werd het opnieuw vrij zacht met maximumtemperaturen rond 15 °C.   

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met landelijk gemiddeld 110 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 83 mm was de maand nat. De verschillen binnen het land waren echter groot. Zeer nat was het in de in de kustprovincies, met vooral in Noord- en Zuid-Holland dichtbij de kust lokaal 180-200 mm neerslag. Het natste KNMI-station was Wijk aan Zee met 184 mm neerslag. Hoe verder naar het oosten hoe minder neerslag er viel. In het uiterste oosten en zuiden van het land viel 60-80 mm neerslag, rond het langjarig gemiddelde. In Ell was het deze maand het droogst met 54 mm. In De Bilt viel deze maand 108 mm neerslag tegen 83 mm normaal.
De meeste neerslag viel in de eerste elf dagen van de maand, landelijk gemiddeld 66 mm, ruim twee keer de normale hoeveelheid. Op 5 en 6 oktober trok een storing over het noordwesten van het land. In Wijk aan Zee viel in twee dagen tijd 65 mm. Ook 8 oktober was een onstuimige dag in het noorden van het land met lokaal ca. 20 mm neerslag.

Van 12 tot en met 20 oktober was het rustig weer en viel er in het hele land weinig neerslag, daarna werd het opnieuw wisselvallig. Op 21 oktober trok een lagedrukgebied net west van ons land noordwaarts en veroorzaakte vooral langs de kust veel neerslag, ca. 10-15 mm. Op 28 oktober trok een uitgestrekt buiengebied van west naar oost over het land met lokaal ca. 20 mm neerslag. 

De maand was zeer somber, met landelijk gemiddeld 77 uur zonneschijn tegen een langjarig gemiddelde van 115 uur. Duidelijke verschillen binnen het land waren er niet. Het minst somber was het in Nieuw Beerta met 94 uur zon. Het somberst was het in Arcen met 54 uur zon tegen 121 uur normaal. In De Bilt scheen de zon 71 uur, tegen 113 uur gemiddeld. 


Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 2 november 2020/ Carine Homan