Augustus 2021

Vrij koel, somber en aan de droge kant

 

Temperatuurverloop 

Augustus verliep grotendeels wisselvallig en koel

Augustus was vrij koel met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 16,9 °C tegen normaal 17,9 °C

De maand werd gekenmerkt door wisselvallig weer. Langdurig warm en standvastig zomerweer ontbrak, net als in juli.

De eerste vier dagen was de stroming noordwestelijk en was het vooral overdag duidelijk aan de koele kant. Daarna kwamen we onder invloed van een lagedrukgebied bij de Britse Eilanden. Het werd wat warmer, maar het bleef wisselvallig.

Het enige stabiele zomerweer deze maand

Van 11 tot en met 15 augustus beleefden we de enige stabiele, vrij warme periode deze maand onder invloed van een hogedrukgebied boven Midden-Europa. De hoogste temperatuur deze maand, 27,6  °C,  werd op 15 augustus in Arcen gemeten. In het oosten en zuiden werd het deze periode zomers warm, in De Bilt kwam de temperatuur alleen op 12 augustus nipt boven de zomerse 25-gradengrens uit , het werd 25,2 °C. In Zuid-Europa werd het deze dagen extreem heet.

Eerst koel, later warmer maar wel veel regen

Het vrij warme weer werd gevolgd door enkele dagen koel en vaak bewolkt, regenachtig weer. Vanaf 20 augustus werd het weer wat warmer met in het zuidoosten op de 21e zomerse maxima. Deze paar dagen werden afgesloten met veel regen, vooral in Friesland en in het midden.

Op de rand van hogedrukinvloed

Vanaf 23 augustus kwamen we onder invloed van een hogedrukgebied bij Schotland. De wind werd noordoostelijk en de temperaturen lagen rond of iets onder normaal. Lang duurde de hogdrukinvloed niet, vanaf 26 augustus zorgde een lagedrukgebied boven Polen ervoor dat het opnieuw wisselvallig werd. Op de bewolkte, regenachtige en koele 29 augustus werd het niet warmer dan 17 graden. Daarna nam de hogedrukinvloed weer toe.

20 warme dagen, 1 zomerse dag, 0 tropische dagen

Er waren in De Bilt 20 warme dagen (maximumtemperatuur van minimaal 20 °C). Normaal zijn dat er 24. Er was slechts 1 zomerse dag, normaal zijn dat er 8. Tropische dagen waren er niet, normaal is 2 dagen.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Neerslag

Landelijk gemiddeld wat droger dan normaal

Gemiddeld over het land viel er 71 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 83 mm was het droger dan normaal. De neerslag was - zoals vaak in de zomer - grillig over het land verdeeld.

Vooral in het noordwesten nat

Het noordwesten, het noorden van Gelderland, Zuid-Limburg en delen van Zeeland en Zuid-Holland waren het natst, met op veel plaatsen meer dan 100 mm. In Friesland viel plaatselijk meer dan 150 mm, met als natste KNMI-station Stavoren met 138 mm regen.
In Brabant en het oosten, maar ook plaatselijk in het westen waren er gebieden met maar 35-50 mm neerslag. Het droogste KNMI-stations was Wijk aan Zee met 38 mm regen.

Veel regen in Friesland op 22 augustus

De eerste tien dagen werd het weer door lagedrukgebieden beheerst en waren er hier en daar flinke, meestal kortdurende buien. Na de zomerse periode werd het opnieuw wisselvallig met vooral in het noordelijk kustgebied plaatselijk flink wat neerslag.
Op 21en 22 augustus trok een lagedrukgebied over het noorden van Nederland. Daarbij viel veel regen. Eerst in het zuidwesten, op de 22e vooral in het noorden. In Friesland viel 50 mm tot plaatselijk meer dan 100 mm met wateroverlast tot gevolg. Ook in een strook over het midden viel 20-40 mm.

Zonneschijn


Augustus was somber

De maand was met landelijk gemiddeld ongeveer 170 uur zon (normaal 205 uur) somber. De minste zonuren waren er in het zuidoosten, in Beek 138 uur. Het zonnigst was het in Wilhelminadorp met 197 uur zon.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020.

De Bilt,  3 september 2021/ Adrie Huiskamp.