December 2021

Zacht, droog en aan de sombere kant

Met een gemiddelde temperatuur van 5,4 °C in De Bilt was december een zachte maand. Normaal is 4,2 °C.

Minder vorst dan normaal

Er werden in De Bilt negen vorstdagen geteld (minimumtemperatuur lager dan 0 °C), normaal zijn dat er elf. IJsdagen kwamen in de Bilt niet voor. In het noorden waren er drie ijsdagen en plaatselijk 13 vorstdagen. In Vlissingen daarentegen vroor het geheel niet, maar dit station is grotendeels door water omgeven.

Vaak zacht, winters vlak voor en tijdens de kerstdagen

De eerste decemberdag  was het nog zacht, daarna lag tot en met 11 december de gemiddelde temperatuur rond normaal of iets onder normaal. ’s Nachts vroor het soms licht, in het noordoosten ook matig en de maxima lagen rond 5 graden. Daarna volgde een (zeer) zachte periode met ’s nachts temperaturen ruim boven nul en overdag eerst maxima boven 10 graden. Op 21 en 22 december was het onder invloed van een uitloper van een hogedrukgebied koud winterweer waarbij het op 22 december in het noordoosten en noorden de hele dag bleef vriezen. Na twee zachte dagen was het kerstweekeinde met uitzondering van het uiterste zuiden winters met vooral in het noorden veel zon, maar wel een ijskoude oostenwind. In het noorden bleef het beide kerstdagen ook overdag vriezen. De laagste temperatuur van de maand werd op 26 december gemeten: -8,7 °C  in Nieuw Beerta.  De laatste vijf dagen van de maand verliepen zeer zacht. De hoogste temperatuur, 15,5  °C, werd op 30 december gemeten in Eindhoven.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Vrij droge maand

Met gemiddeld over het land 58 millimeter neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 78 millimeter was december droog. Het natst was het in het zuidwesten met in Hoek van Holland 95 mm. Het droogst was het in delen van het zuiden en oosten. In Heino viel met 32 mm de minste neerslag.

Weinig sneeuw, wel drie keer code oranje voor ijzel

Sneeuw viel er maar weinig. In de avond van 6 december viel op de Veluwe en in het oosten een paar cm. Het KNMI gaf drie keer een code oranje uit voor ijzel. De eerste keer was in de ochtend van 11 december in het zuiden van Gelderland. De tweede keer in de ochtend van 23 december in het noorden en de derde was in de ochtend van de 27e in het noordoosten.

Vrij somber, weinig echt zonnige dagen

De zon scheen deze maand gemiddeld over het land 50 uur terwijl het langjarig gemiddelde 58 uur is. Het zonnigst was het in het noorden met in Eelde 63 uur. In het zuiden  was het het somberst met 33 uren in Beek. Er waren veel sombere, (bijna) zonloze dagen. Alleen 7 en 21 en 22  december verliepen in grote delen van Nederland zonnig, tijdens de kerstdagen was er in het midden en vooral  noorden veel zon.

Vorig jaar was de gemiddelde temperatuur in De Bilt in december 5,5 °C, landelijk gemiddeld  scheen de zon 48 uur en er viel 95 millimeter neerslag.

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020

KNMI Weer- en klimaatdiensten, 4 januari 2022, Adrie Huiskamp