Maart 2021

Normale temperatuur, vrij droog en vrij zonnig

De gemiddelde temperatuur week in maart met 6,4 °C nauwelijks af van het langjarig gemiddelde van 6,5 °C. Lange tijd leek de maand te koud te eindigen, maar de warme dagen aan het eind van de maand lieten het gemiddelde flink oplopen.

De maand begon met rustig weer onder invloed van een hogedrukgebied boven onze omgeving. Overdag was het zonnig met de eerste dagen maximumtemperaturen ruim boven normaal, maar in de nachten temperaturen net boven of rond het vriespunt. Het noorden van het land zag minder zon en had regelmatig te maken met hardnekkige mist en lage bewolking. Vanaf de 4e draaide de wind naar het noorden en werd het ook overdag kouder. Op 6 maart kwam het in de Bilt tot matige vorst, -5,4 °C. In Deelen werd het -6,8°C, de laagste temperatuur deze maand.

Vanaf 8 maart kwam er een einde aan het rustige hogedrukweer en kwamen we geleidelijk in een westelijke stroming met wisselvallig weer, regelmatig veel wind en temperaturen rond of net boven normaal. Dit duurde tot 16 maart, waarna het opnieuw rustig weer werd. Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden veroorzaakte een noordelijke stroming en de temperaturen doken opnieuw onder normaal. Overdag liep de temperatuur op tot rond een graad of acht, ’s nachts lagen de temperaturen rond het vriespunt. De maand telde in totaal acht vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0°C) tegen 8,4 normaal.  

Vanaf de 23e bouwde een hogedrukgebied boven het midden van Europa op en kwam het land opnieuw in een westelijke stroming terecht. De temperatuur steeg weer tot boven normaal. Aanvankelijk wisten storingen aan de noordflank van dit hogedrukgebied ons land nog te bereiken maar vanaf de 29e kwamen we in een zuidelijke stroming met sterk oplopende maximumtemperaturen en veel zonneschijn. Op 30 maart werd het in De Bilt 21,3 °C, de eerste warme dag (maximumtemperatuur 20,0°C of hoger) van het jaar. Ook 31 maart was een warme dag met 23,8 °C, de op een na hoogste maximumtemperatuur gemeten in maart in De Bilt sinds 1900, net onder het record van 29 maart 1968 (23,9 °C) . Normaal telt maart 0,2 warme dagen. De hoogste temperatuur deze maand werd op 31 maart in Arcen bereikt: 26,1 °C.

Eind maart wordt voor De Bilt het koudegetal bepaald. Dit getal is een maat voor de koude in het tijdvak november tot en met maart. Het Hellmanngetal wordt verkregen door over dit tijdvak alle etmaalgemiddelde temperaturen beneden het vriespunt te sommeren met weglating van het minteken. Over het tijdvak november 2020 tot en maart 2021 bedroeg het Hellmanngetal 36,3 waarmee deze periode als zacht wordt geclassificeerd. Op de ranglijst van koudste winterperiodes eindigt dit jaar op de 72e plek van de afgelopen 121 jaar. Vorig jaar was het zeer zacht met een Hellmanngetal van slechts 0,1.  

Temperatuurverloop De Bilt
Temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

De maand was vrij droog met gemiddeld over het land 44 mm neerslag tegen normaal 53 mm. De eerste zeven dagen viel er nauwelijks neerslag. Alleen het zuidoosten van het land werd op 4 maart geschampt door een storing, in het uiterste zuiden viel daarbij lokaal 15-25 mm neerslag. Daarna werd het ook in de rest van het land wisselvalliger. Op 10 en 11 maart trok er een storm over het land, met aan de kust windstoten tot 120 km/uur en in het binnenland tot 110 km/uur. In het noorden van het land viel daarbij ca. 20 mm neerslag. Ook 12 en 13 maart waren natte en onstuimige dagen, met in vooral de noordelijke helft van het land circa 20 mm neerslag en op 13 maart in het binnenland windstoten tot 100 km/uur. Vanaf de 19e werd het weer rustiger. Rond het laatste weekend van de maand, 26-28 maart, vielen er regelmatig maartse buien, met onweer, hagel en natte sneeuw.  

Het natst was het deze maand in het noorden van het land, met op KNMI-station Nieuw Beerta 65 mm. Het droogst was het in het zuidwesten van het land, met op KNMI-station Wilhelminadorp slechts 23 mm neerslag. In De Bilt viel 34 mm, veel minder dan het langjarig gemiddelde van 58 mm.

Met gemiddeld over het land 158 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 146 uur was de maand vrij zonnig. Het zonnigst was het in het zuiden van het land met in Maastricht en Ell 189 uur zon. Het somberst was het in het noordwesten, met in Berkhout en Leeuwarden 131 uur zon. In De Bilt scheen de zon 141 uur tegen 139 uur normaal.

Normaal= het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020

De Bilt, 1 april 2021/Carine Homan