November 2021

Vrij zacht, droog en normale hoeveelheid zonneschijn

Temperatuurverloop

Vrij zacht

Met een gemiddelde temperatuur van 7,4 °C tegen een langjarig gemiddelde van 7,0 °C was de maand vrij zacht.

Koude nachten en mist

De maand begon onder invloed van lagedrukgebieden boven de Noordzee. De eerste dag van de maand lag de temperatuur nog rond normaal met een maximumtemperatuur van 12 a 13 °C, maar de dagen erna stond er weinig wind en koelde het vooral ’s nachts af. In Woensdrecht kwam de temperatuur van 2 tot en met 4 november drie nachten onder het vriespunt, in de rest van het land lag de temperatuur er 's nachts een of enkele graden boven. Door het rustige weer ontstond er in een groot deel van het land op 2 en 3 november dichte mist, die op sommige plaatsen lang bleef hangen.

13 november hoogste temperatuur deze maand

Vanaf 5 november nam de wind weer toe aan de noordzijde van een hogedrukgebied ten zuiden van ons. De temperatuur kwam weer rond normaal uit, met maximumtemperaturen rond 12 °C. Op 13 november trok een lagedrukgebied over Nederland zuidwaarts en veroorzaakte een natte, maar zachte dag. De hoogste temperatuur deze maand werd op deze dag bereikt op Schiphol en in De Kooij: 14,4 °C.

Rustig herfstweer

Daarna keerde het rustige herfstweer terug, met overdag temperaturen tussen 10 en 14 °C en slechts af en toe wat neerslag. Alleen de 16e was een koude dag, met overdag temperaturen rond 6 °C.

Koud einde van de maand

Vanaf 22 november kwam het land onder invloed van een noordelijke stroming en deed de temperatuur een duidelijke stap terug. Op 22 november dook de temperatuur voor het eerst deze herfst in De Bilt onder het vriespunt met een minimumtemperatuur van -0,8 °C.  Op 26 en 27 november veroorzaakte een lagedrukgebied dat vanaf de Noordzee zuidwaarts over het land trok veel neerslag. Lokaal viel er die dag ook (natte) sneeuw. Ook de dagen erna bleven we in een noordelijke stroming met temperaturen onder normaal en winterse buien. De laagste temperatuur deze maand werd gemeten op 27 november in Woensdrecht: -4,2 °C.

Op de laatste dag van de maand draaide de wind weer naar het westen en liep de temperatuur weer op.

Twee vorstdagen, geen ijsdagen

In totaal telde de maand twee vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) tegen 4,7 normaal. Aan de grond, op 10 cm, kwam de temperatuur op vier dagen onder het vriespunt, normaal is dat op 9,5 dag. IJsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) kende de maand niet, normaal zijn dit er 0,4.

Temperatuurverloop De Bilt
Temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Neerslag

Droge maand, maar grote verschillen binnen het land

Met gemiddeld over het land 58 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 76 mm was de maand droog. De verschillen in het land waren echter groot. Aan de kust viel juist meer neerslag dan gebruikelijk, met in De Kooij 111 mm tegen 84 mm normaal. Hoe verder naar het oosten hoe droger. Op KNMI-station Heino werd slechts 23 mm neerslag gemeten.

Onstuimig langs de kust

Op 4 november bleef een storing lang bij de kust hangen en veroorzaakte daar veel neerslag, in Hoek van Holland viel die dag 16 mm neerslag. Op 7 november stond er een lang aanhoudende west- tot noordwestenwind, die hoge waterstanden langs de kust veroorzaakte. In het noorden van het land viel die dag bij buien lokaal rond 10 mm neerslag.

13 november veel neerslag, daarna rustiger weer

13 november trok een klein lagedrukgebied over Nederland zuidwaarts, de meeste neerslag viel die dag in het midden en westen van het land, lokaal 10-15 mm. Daarna werd het weer wat rustiger, alleen op 21 november trok een gebied met buien over het land zuidoostwaarts.

Onstuimig einde van de maand met de eerste winterse neerslag

Onstuimiger werd het weer aan het einde van de maand. Op 26 en 27 november trok een lagedrukgebied over het land zuidwaarts en regende het langdurig. Gemiddeld over het land viel 16 mm neerslag, maar in het midden en westen van het land viel rond 25 mm, lokaal zelfs 30-35 mm. Op KNMI-station Wijk aan Zee werd in deze twee dagen 35 mm gemeten. In het oosten van Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel viel de neerslag deels in de vorm van (natte) sneeuw en daar vormde zich lokaal een dun laagje sneeuw. Ook de dagen erna was er sprake van winterse buien, met de meeste buien langs de kust. Dit zorgde op 29 november voor gladheid op de wegen. Op 30 november trok een laatste storing over het land, met in het midden van het land 10-15 mm regen, lokaal zelfs 15-20 mm.

Zonneschijn

De zon scheen gemiddeld over het land 68 uur, vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 70 uur. Bijna elke dag was de zon wel ergens in het land even te zien, alleen op 15, 16 en 20 november liet de zon zich in het geheel niet zien. Het zonnigst was het in Vlissingen met 76 uur zon. Het somberst was het in Arcen, daar scheen de zon slechts 55 uur.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020 
De Bilt,  2 december 2021/Carine Homan