Zomer 2021 (juni, juli, augustus)

Vrijwel de normale temperatuur en hoeveelheid zon, maar wel aan de natte kant.

Temperatuurverloop 

Met een gemiddelde temperatuur van 17,7 °C tegen 17,5 °C normaal was de zomer gemiddeld vrijwel normaal.

Warmste juni sinds 1901

Juni was met 18,2 °C tegen normaal 16,2 °C de warmste junimaand sinds 1901. Tot en met 18 juni was het warm tot heet zomerweer. Toch koelde het ’s nachts soms nog wel flink af: de laagste temperatuur van de zomer, 4,8 °C, werd op 13 juni in Twenthe gemeten. De hoogste temperatuur van 34,0 °C werd op 17 juni in Hupsel gemeten. Hierna werd het wisselvallig met nog slechts enkele zomerse dagen.

Rest van de zomer aan de koele kant

Juli was met 18,0 °C wat koeler dan normaal (18,3 °C). Er waren 28 warme dagen, dagen waarop het minimaal 20 °C wordt maar zomerse dagen waren er maar weinig. De nachten waren aan de warme kant.

Augustus was met gemiddeld 16,9 °C tegen 17,9 °C normaal duidelijk koeler dan normaal. Ook nu was het zelden echt koel, maar warm zomerweer ontbrak, het werd in De Bilt niet warmer dan ruim 25 graden en er was maar één zomerse dag.

70 warme dagen, 17 zomerse dagen en 1 tropische dag

In De Bilt waren er deze zomer 70 warme dagen, 17 zomerse dagen en 1 tropische dag. Normaal zijn dat er resp. 64, 22 en 5.

Neerslag


Zomer is aan de natte kant

Met landelijk gemiddeld 244 mm neerslag tegen normaal 224 mm was de zomer aan de natte kant. De neerslag was ongelijkmatig over de tijd en het land verdeeld. In Woensdrecht was het met 172 mm het droogst, het natst was het in het zuiden van Limburg. In Beek viel 386 mm.

Zware onweersbuien op 18 juni

Juni was met gemiddeld 94 mm tegen normaal 66 mm de natste zomermaand. Afgezien van lokaal zware onweersbuien met flink wat regen van 3 tot en met 5 juni was het tot en met de 17e droog. Onweersbuien met plaatselijk grote hagel en zware windstoten maakten op 18 juni een einde aan de warmte. In onder andere het Utrechtse Leersum richtten valwinden grote schade aan. Voor deze buien gaf het KNMI code oranje uit. In Noord-Holland viel plaatselijk 50-100 mm neerslag. Ook hierna bleef het nat met soms weer grote neerslagsommen van 40-50 mm. Op 29 juni kreeg het zuiden van Limburg met zware buien te maken. In Beek viel toen 87 mm, meer dan de normale maandsom van 69 mm. Voor de buien gaf het KNMI voor het zuidoosten van het land code oranje uit.

Ook begin juli flinke buien

Juli zette de wisselvalligheid voort. De eerste natte dag was 4 juli, in de oostelijke helft viel plaatselijk 30-50 mm. Het bleef wisselvallig met plaatselijk flinke buien, de verschillen van plaats tot plaats waren groot omdat er weinig stroming was.

Lagedrukgebied boven Midden-Europa zorgt voor extreme neerslag

Aan de noordwestflank van een lagedrukgebied dat van 13 tot en met15 juli van Frankrijk naar het zuiden van Duitsland trok, bevond zich vochtige, warme lucht. Er vormden zich actieve neerslagbanden waarin buiige neerslag urenlang over ongeveer dezelfde plaats trok. In het zuiden van Limburg viel op meerdere plaatsen meer dan 100 mm in drie dagen tijd.

Hevige regenval en overstromingen in Limburg

Waar vooral de Eifel en de Ardennen getroffen werden door een watersnoodramp met meer dan tweehonderd doden bleef het in Limburg bij grote wateroverlast met materiële schade. Het KNMI gaf op 14 juli voor Limburg code rood (Weeralarm) uit.

In Zuid-Limburg liep het centrum van Valkenburg onder water en kwamen wegen en spoorlijnen onder water te staan. Hoogwater in de Maas zorgde ervoor dat diverse woongebieden geëvacueerd moesten worden. De afvoer van de Maas bij Eijsden overtrof op 15 juli die van 1993 (3260 m3/s tegen 3120 m3/s). De schade in Nederland wordt geschat op meer dan 1,8 miljard euro.
 

Eind juli in Friesland zeer nat

Op 24 juli waren er eerst in het zuidwesten zware buien. In de avond en nacht trokken zware buien vanuit Duitsland over het noorden westwaarts. In Friesland viel plaatselijk 50-100 mm. Ook de dagen daarna was het plaatselijk flink nat.

Augustus is wat droger dan normaal

Augustus was met gemiddeld 71 mm (normaal 83 mm) aan de droge kant. Het wisselvallige weer hield aan. De eerste dagen viel plaatselijk weer flink wat regen. Ook 21 en 22 augustus was het nat. In delen van Friesland viel 50-100 mm.

Op de KNMI-neerslagstations viel deze zomer op tien dagen ergens in Nederland minimaal 50 mm regen. 

Zonneschijn

Iets minder zon dan normaal

Met landelijk gemiddeld 618 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 640 uur was de zomer wat minder zonnig dan normaal. Het somberst was het in Deelen met circa 565 uur zon, het zonnigst in Stavoren met 691 uur. De zomerse juni was zonniger dan normaal. Juli had een tekort van ongeveer 20 uur, in augustus scheen de zon ruim 30 uur minder dan normaal.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020

De Bilt, 1 september 2021/ Adrie Huiskamp.