April 2022

Zonnig, vrij koel en de normale hoeveelheid neerslag

Met een gemiddelde temperatuur van 9,3 °C tegen 9,8 °C normaal was april vrij koel. Het koele en ook natte karakter van de maand kwam vooral voor rekening van de eerste tien dagen, de rest van de maand was droog en zonnig bij temperaturen rond of iets boven normaal.

Winters begin

Het winterse einde van maart kende een kort vervolg in april. In de nacht en vroege ochtend van 1 april viel in grote delen van Nederland enige tijd sneeuw bij temperaturen rond of iets onder nul. Vooral in het westen en midden leidde dat tot een sneeuwlaag van 3-5 cm, die in de middag weer weg dooide bij temperaturen van 4 à 5 °C. Op de Veluwe lag plaatselijk nog meer maar die sneeuw was al op 31 maart gevallen. Daarna werd het meest droog en volgde er een tweetal koude nachten. Op de meeste plaatsen vroor het licht, in de nacht van 3 april in het oosten plaatselijk ook matig (lager dan -5,0 °C). In Deelen werd die nacht met -6,3 °C de laagste temperatuur van de maand bereikt. 

Natte, koele en sombere periode

Op 4 april trok het hogedrukgebied boven onze omgeving zuidwaarts weg, waarna de weg werd vrijgemaakt voor een zonale stroming waarin actieve storingen boven de Atlantische Oceaan ons konden bereiken. Tot en met de 7e was het zeer nat en somber, met van tijd tot tijd ook veel wind. Met circa 11 °C lagen de maximumtemperaturen beneden normaal, de minima juist boven normaal. In de dagen daarna werd het droger met geleidelijk meer ruimte voor de zon. In de nachten van 10 en 11 april kwam het opnieuw plaatselijk tot lichte vorst. 

Langdurig lenteweer

Aan de zuidwestflank van een hogedrukgebied boven de Baltische Zee kwam ons land vanaf de 11e in een zuidoostelijke stroming terecht en werd er warme lucht aangevoerd. Op 12 april kwam het in een groot deel van het land tot een warme dag (20 °C of meer) en werd in Twenthe met 22,6 °C de hoogste temperatuur van de maand bereikt. In De Bilt werd met 20,6 °C de enige warme dag van de maand geregistreerd, normaal zijn dat er 4 à 5. Op 13 t/m 15 april was het licht wisselvallig. Vanaf de 16e raakte het stromingspatroon geblokkeerd, met hogedrukgebieden boven Noord-Europa, en brak er een zeer zonnige en droge periode aan met temperaturen iets boven normaal. 

Kortdurend wisselvallig, daarna vooral koeler

Op 25 april passeerde er een lagedrukgebied met een occlusie die vooral in het midden voor wat regen zorgde bij temperaturen die nauwelijks boven de 10 °C uitkwamen. Onder invloed van een hogedrukgebied boven Groot-Brittannië keerde het rustige, vrij zonnige en droge weer de volgende dag alweer terug, maar bleven de temperaturen met een noordelijke stroming vooral in het noorden achter. In de nachten vroor het zeer lokaal opnieuw licht. Op de laatste dag van de maand overheerste de bewolking en werd het op de meeste plaatsen niet warmer dan 12 °C.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek neerslag De Bilt
Grafiek neerslag De Bilt
Grafiek zonneschijnduur De Bilt
Grafiek zonneschijnduur De Bilt

Het aantal vorstdagen (minimumtemperatuur kleiner dan 0 °C) liep uiteen van nul aan de kust tot ca. vijf verder landinwaarts. De Bilt telde er drie, ongeveer het normale aantal. Het aantal warme dagen liep uiteen van nul in het noordwesten tot drie in het zuidoosten, in Woensdrecht waren het er vijf. April kende dit jaar nergens zomerse dagen (25 °C of meer), in De Bilt is dat er normaal één.

Groot contrast in het neerslagverloop

Vrijwel alle neerslag viel in de eerste tien dagen van de maand, met op 4 en 7 april op uitgebreide schaal 10-20 mm en lokaal nog iets meer. Daarna bleef het overwegend droog, met alleen op 13, 25 en 26 april plaatselijk 1-2 mm. De meeste stations telden dan ook 19 à 20 droge dagen. In totaal viel er gemiddeld over het land met 39 mm ongeveer de normale hoeveelheid voor april (40 mm). In het midden en oosten van het land was het over het algemeen te nat met 60-80 mm, in het zuidwesten was het juist te droog met plaatselijk niet meer dan 20 mm. In De Bilt was april met 61 mm een natte maand, normaal valt er 42 mm. 

Derde zonnige maand op rij

Met gemiddeld over het land 226 zonuren tegen 195 normaal was april een zonnige maand. Na een zonnige februari en een recordzonnige maart is het de derde zonnige maand op een rij. Het zonnigst was het langs de kust met op Lauwersoog 253 zonuren, het minst zonnig was het in het oosten van het land met in Hoogeveen slechts 196 uren zon. De natste periode was tegelijk ook de somberste periode van de maand. Met name van 4 t/m 6 april was het erg somber, met op veel plaatsen twee zonloze dagen, normaal is dat er één. Daar tegenover stond een uitermate zonnige periode, met van 16 t/m 24 april een serie van negen dagen waarop de zon de hoofdrol had. 

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020.

Definitief overzicht, De Bilt, 8 mei 2022 / Yorick de Wijs