Augustus 2022

Zeer warm, zeer droog en extreem zonnig

Één van de warmste en zonnigste augustusmaanden sinds het begin van de waarnemingen.

Temperatuurverloop

Augustus was met een gemiddelde temperatuur van 20,0 °C tegen normaal 17,9 °C de op twee na warmste augustusmaand sinds 1901. Alleen in 2020 (20,4 °C) en 1997 (20,5 °C) verliep augustus nog warmer. Op meerdere stations in het zuiden was het de warmste augustus sinds het begin van de waarnemingen.

De maand werd gekenmerkt door drie perioden van droog, warm en zonnig zomerweer. Van 9 tot en met 16 augustus was er een Hittegolf. Het KNMI gaf voor het zuiden code Oranje uit voor langdurige hitte. We verkeerden vaak onder invloed van hogedrukgebieden.

 

Kortdurend warm

De eerste warme periode, veroorzaakt door een zuidwestelijke stroming, was kort van duur, tot en met 4 augustus. Daarna was de stroming enkele dagen noordwest tot noord onder invloed van een hogedrukgebied bij de Britse Eilanden. Het was duidelijk minder warm en op 6 augustus werd in Twenthe met 5,5 °C de laagste temperatuur van de maand gemeten.

Hittegolf

Het hogedrukgebied trok naar het Oostzeegebied en later naar Scandinavië waardoor de stroming zuidoostelijk werd. Het werd snel warmer met een landelijke Hittegolf van 9 tot en met 16 augustus met van 10 tot en met 14 augustus tropische dagen.

Invloed van lagedrukgebied

Van 15 tot en met 17 augustus verkeerden we onder invloed van een lagedrukgebied boven West-Europa. Het werd geleidelijk minder warm en er waren plaatselijk zware buien.

Opnieuw zeer warm

Na enkele dagen met een westelijke stroming met gematigde warmte werd het vanaf 21 augustus onder invloed van een hogedrukgebied boven Rusland snel warmer met op 25 augustus de warmste dag van de maand. Het werd vrijwel overal tropisch warm (maximumtemperatuur van minimaal 30,0 °C ) en met 34,2 °C werd in Gilze-Rijen de hoogste temperatuur van de maand gemeten.

Normale temperatuur aan het einde van de maand

De laatste zes dagen verkeerden we onder invloed van een hogedrukgebied op de noordoostelijke Atlantische Oceaan. Met maxima van op de meeste plaatsen 20-26 °C lagen de temperaturen rond normaal.

Er waren in De Bilt 31 warme dagen (maximumtemperatuur van minimaal 20 °C). Normaal zijn dat er 24. Er waren 15 zomerse dagen, normaal zijn dat er 8. Er waren 7 tropische dagen, normaal is 2 dagen.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Neerslag

Landelijk gemiddeld zeer droog

Gemiddeld over het land viel er 23 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 83 mm. De neerslag was - zoals vaak in de zomer - grillig over het land verdeeld. De meeste neerslag viel in het noordwesten en noorden met ongeveer 40 mm. Zeer plaatselijk viel 60-80 mm. In het zuiden en oosten viel op veel plaatsen niet meer dan 10-20 mm. Het droogste KNMI-station was Lelystad met maar 6 mm. Het natste station was Voorschoten met 52 mm. Op 17 augustus waren er in het zuidwesten, midden en noordoosten enkele zware, lokale buien waarbij 50-80 mm in korte tijd viel.  Dit leidde soms tot wateroverlast. Ook op 19 augustus waren er zeer plaatselijk zware buien met tot ongeveer 50 mm neerslag.

Zonneschijn

Augustus was extreem zonnig

De maand was met landelijk gemiddeld 289 uur zon (normaal 205 uur) de op één na zonnigste augustus sinds het begin van de waarnemingen. Alleen augustus 1947 was met 307 uur nog zonniger. De minste zonuren waren er in Beek, 265 uur. Het zonnigst was het aan de noordwest- en noordkust met 312 uur zon. De eerste helft van de maand was het zeer zonnig, in de tweede helft waren er twee perioden met weinig zon. 17 en 26 augustus waren sombere, plaatselijk zonloze dagen.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020.

De Bilt,  1 september 2022/ Adrie Huiskamp.