Februari 2022

Zeer zacht, zeer nat en zonnig. Drie stormen binnen een week

Met gemiddeld 6,8 °C tegen 3,9 °C normaal was februari zeer zacht.

Sterke westelijke stroming

Vrijwel de gehele maand hadden we te maken met een sterke westelijke stroming. Het was zeer wisselvallig. Winterweer ontbrak volledig. De maximumtemperatuur lag meestal rond 10 °C. In de nacht van 11 op 12 februari vroor het vrijwel overal. De laagste temperatuur, -4,8 °C werd op 12 februari in Twenthe gemeten. De hoogste temperatuur, 14,1 °C, werd op 16 februari in Westdorpe gemeten. Aan het einde van de maand was er onder invloed van een hogedrukgebied  ’s nachts lichte vorst.

“Drielingstorm”

Van 16 tot en met 21 februari was het zeer winderig. We hadden te maken met drie stormen die een naam kregen van de Westeuropese weerdiensten. Op 16 februari kregen we te maken met de storm Dudley. De 18e was het de beurt aan Eunice. Deze veroorzaakte aan de kust enige tijd een zware westerstorm met windstoten tot ongeveer 130 km/uur. Het was de zwaarste storm sinds 1990. Op het KNMI-station Cabauw werd in de namiddag een windstoot van 145 km/uur gemeten.  In de kustprovincies gold code rood, landinwaarts met uitzondering van Limburg oranje. Er vielen vier doden. Op 20 februari kregen we met storm Franklin te maken. In de westelijk kustprovincies gold in de avond enkele uren code oranje. De drie stormen veroorzaakten minimaal een half miljard euro schade in Nederland.

Meer over de drielingstorm

 

Veel minder vorst dan normaal

Er waren in De Bilt 5 vorstdagen (normaal 11,6) en geen ijsdagen (dagen waarop de temperatuur het gehele etmaal niet boven het vriespunt uitkomt), tegen 1,5 normaal.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Veel regen

Met gemiddeld over het land 107 millimeter neerslag tegen 58 millimeter normaal was februari een zeer natte maand. In De Bilt viel 133 millimeter. De regionale verschillen  waren groot. Het minst nat was het aan de kust met ongeveer 70 mm. Het natst was het op de Veluwe en in Drenthe met plaatselijk 190 mm neerslag. Het droogste KNMI-station was Vlissingen met 62 mm, het natste station Hoogeveen met 165 mm.

In de sterke westelijke stroming passeerden van tijd tot tijd fronten die voor soms flinke hoeveelheden regen zorgden. 6 februari was vooral in het zuiden en oosten een zeer natte dag met 20-40 mm regen. 16 februari was vooral in het noorden en oosten nat met ongeveer 25 mm. De natste dag was 20 februari. Op deze verregende en windering zondag viel in een brede strook van Zuid-Holland naar Groningen 30-40 mm. Sneeuw kwam vrijwel niet voor en nergens werd een sneeuwdek gevormd.

Ondanks de vele regen een zonnige maand

In februari scheen de zon  gemiddeld over het land 109 uur tegen 92 uren normaal. In De Bilt scheen de zon 106 uur, normaal is dat 90 uur. Aan de noordwestkust was het met 125 uur in De Kooy het zonnigst. Het minst zonnig was het in het noordoosten met in Nieuw Beerta 93 zonuren. Vooral aan het eind van de maand was het enkele dagen zonnig.

Normaal=het langjarig (schrikkel)gemiddelde over het tijdvak 1991-2020.

Definitief overzicht, De Bilt, 5 maart 2022 / Adrie Huiskamp