Januari 2022

Zacht, droog en vrij somber

Temperatuur- en weersverloop

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 5,3 °C  tegen een langjarig gemiddelde van 3,6 °C verliep de maand zacht.

Zeer zacht begin

De maand begon zeer zacht. Een hogedrukgebied boven het midden en zuiden van Europa zorgde voor aanvoer van zeer zachte lucht uit het zuiden. De eerste dag was ook meteen de warmste dag van de maand met in De Bilt 13,2 °C. In Beek werd het 15,1 °C, de hoogste temperatuur deze maand. De daaropvolgende dagen liep de temperatuur geleidelijk terug naar normaal en werd het onder invloed van een lagedrukgebied boven de Noordzee wisselvalliger in een grotendeels westelijke aanvoer. Overdag lag de temperatuur vanaf 6 januari rond een graad of 6 a 7,  ’s nachts kwam de temperatuur net onder het vriespunt. De laagste temperatuur werd bereikt op 11 januari op vliegbasis Twenthe: -4,9 °C.

Rustig, grijs weer

Vanaf 10 januari bouwde zich in onze omgeving opnieuw een hogedrukgebied op. Het werd ruim twee weken rustig en vrijwel droog weer met regelmatig, soms hardnekkige, mist. De temperaturen lagen rond normaal. Slechts af en toe wist een zwakke storing het land te bereiken.

Onstuimig einde van de maand

Aan het einde van de maand werd het weer wisselvalliger en onstuimiger.  De wind trok aan en ook de temperatuur deed een stap omhoog. Op 29 januari werd het zeer zacht met maximumtemperaturen rond 11-12 °C.  Het noorden van het land had te maken met veel wind. Op 30 januari was het even wat rustiger en zonniger, maar op 31 januari raasde storm Corrie over het land, met voor Noord-Holland, Friesland, het Waddengebied en het IJsselmeer code oranje voor (zeer) zware windstoten.

Zeven vorstdagen, geen ijsdagen

In De Bilt waren er deze maand zeven vorstdagen (dagen waarop de minimumtemperatuur onder het vriespunt ligt), normaal zijn dat er twaalf. IJsdagen (dagen waarop de maximumtemperatuur onder het vriespunt ligt) waren er niet, normaal zijn dat er 2,6.

 

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek neerslag De Bilt
Grafiek neerslag De Bilt
Grafiek zonneschijnduur De Bilt
Grafiek zonneschijnduur De Bilt

Neerslag

Droge maand, eerste tien dagen wel nat

De maand was droog met gemiddeld over het land 49 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 68 mm. De meeste neerslag viel in de eerste tien dagen van de maand, die daarmee beduidend natter verliepen dan normaal (landelijk gemiddeld 34 mm tegen 23 mm normaal).

Op 2 januari trokken twee storingen over het land. De meeste neerslag viel die dag in het noorden van het land, met op KNMI-station Leeuwarden 25 mm. Ook in het zuidoosten viel in de avond en nacht naar 3 januari ruim 20 mm.  

Op 5 januari trok een storing zuidwaarts over het land waarna de wind korte tijd naar het noordwesten draaide en in kracht toenam. In het zuidwestelijk kustgebied moesten diverse keringen vanwege hoogwater gesloten worden en liepen enkele kades over.

Ook 8 en 9 januari waren natte dagen. Een storing trok vanaf de middag van 8 januari vanuit het zuidwesten noordoostwaarts over het land. In het hele land viel 10-20 mm, in een strook over het midden van het land lokaal zelfs iets meer dan 20 mm.

Storm Corrie

Vanaf de 10e viel er weinig regen, slechts af en toe trok een zwakke storing over het land, die meestal slechts lichte regen of motregen veroorzaakte. Pas aan het einde van de maand werd het opnieuw wisselvalliger met op 31 januari storm Corrie en code oranje voor (zeer) zware windstoten in het westen en noordwesten van het land.  De meeste neerslag, 10-15 mm, viel in het midden van het land, op KNMI-station Deelen 18 mm. 

Meeste neerslag in het noorden

De meeste neerslag viel deze maand in het noorden van het land, met op KNMI-station Leeuwarden 67 mm. Het droogst was het in het zuiden (behalve het uiterste zuiden van Limburg) van het land, met op KNMI-station Westdorpe 26 mm.

Zonneschijn

Vrij sombere maand

Het was deze maand aan de sombere kant met gemiddeld over het land 59 uur zonneschijn tegen normaal 68 uur. Alleen in het uiterste noorden liet de zon zich vaker zien dan normaal. De meeste zon was er dan ook in Hoorn op Terschelling, 76 uur tegen 68 normaal. In de rest van het land was het beduidend somberder. De zon liet zich vooral vanaf de 12e weinig zien. Onder invloed van hogedrukgebieden stond er weinig wind en lag het land vaak onder een grijs wolkendek. In De Bilt liet de zon zich dertien dagen helemaal niet zien, op twee dagen, 23 en 25 januari, liet de zon zich helemaal nergens in het land zien. Aan het einde van de maand liet de zon zich weer wat vaker zien. Het somberst was het in Arcen met slechts 35 uur zon tegen 66 uur normaal. In De Bilt scheen de zon 43 uur tegen 67 uur normaal.

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020

De Bilt, 4 februari 2022/ Carine Homan