Mei 2022

Vrij warm, normale hoeveelheid neerslag en vrij zonnig.

Temperatuurverloop

Vrij warm

Met een gemiddelde temperatuur van 14,0 °C tegen een langjarig gemiddelde van 13,4 °C was mei een vrij warme maand.

Koel begin

De maand begon met rustig weer en temperaturen onder het langjarig gemiddelde. Vooral ’s nachts koelde het nog flink af. Op 1 mei bleef de minimumtemperatuur in De Bilt nog net boven het vriespunt met 0,3 °C, maar op enkele KNMI-stations, vooral in het noorden en westen van het land, kwam het nog tot vorst. Het koudst werd het deze dag en daarmee ook deze maand in Eelde met -1,4 °C.

Eerste zomerse dag op 15 mei

De dagen erna bleef het onder invloed van hogedrukgebieden rustig weer en liepen de temperaturen overdag geleidelijk op tot boven de 20 °C. Op 11 mei werd het hogedrukgebied tijdelijk verdreven en trok een storing over het land. De maximumtemperatuur deed een paar dagen een klein stapje terug tot waarden rond 18-19 °C,  maar daarna keerde het warme weer terug. Op 15 mei werd het in de Bilt 25,0 °C en daarmee was de eerste zomerse dag van het jaar een feit. Ook de dagen daarna bleef het warm.

Tropische temperaturen gevolgd door onweer

Op de 19e werd het warme weer vanuit het westen verdreven door flinke onweersbuien. In het zuidoosten van het land kon de temperatuur daar vooruit echter nog oplopen tot tropische waarden. In Beek werd het die dag 31,3 °C, de hoogste temperatuur deze maand.

Koel einde van de maand

Na de (onweers)buien op 19 en 20 mei keerde het rustige weer nog twee dagen terug maar daarna werd het wisselvalliger in een westelijke aanvoer. Geregeld vielen er wat buien of wat lichte regen. De laatste dagen van de maand draaide de wind naar noordelijke richtingen en deed de temperatuur een stap terug naar waarden onder normaal met maximumtemperaturen rond 15 a 16 °C.  

Veertien warme dagen, twee zomerse dagen, geen vorstdagen

Mei telde in De Bilt veertien warme dagen en twee zomerse dagen (met een maximumtemperatuur van respectievelijk 20,0 °C en 25,0 °C of meer), normaal zijn er elf warme dagen waarvan vier zomerse dagen. In De Bilt kwam het niet tot een vorstdag (normaal 0,2 dag), in Leeuwarden kwam de minimumtemperatuur nog op drie dagen onder het vriespunt (normaal 0,1 dag).

Grafiek van verloop temperatuur in De Bilt in de maand mei
Temperatuurverloop De Bilt
Staafdiagram van dagelijkse hoeveelheid neerslag in De Bilt in de maand mei
Neerslag De Bilt
Staafdiagram van dagelijkse hoeveelheid uren zonneschijn in De Bilt in de maand mei
Zonneschijnduur De Bilt

Neerslag

Normale hoeveelheid neerslag

De hoeveelheid neerslag week met over het land gemiddeld 49 mm neerslag niet veel af van de normale hoeveelheid van 55 mm.

Eerste helft zeer droog

De eerste helft van de maand was echter zeer droog, na ook al een zeer droge tweede helft van april. In de eerste tien dagen van de maand viel er in De Bilt zelfs helemaal geen neerslag, dit is alleen eerder gebeurd in 1935 en 1989. Landelijk gezien viel er in die periode slechts 0,7 mm.

Onweersbuien

Vanaf 11 mei trok er enkele zwakke storingen over het land, maar veel neerslag brachten die niet. Grote hoeveelheden neerslag vielen er pas op 19 mei. Een lijn met onweersbuien trok met veel neerslag, hagel en zware windstoten van west naar oost over het land. Voor Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel werd code oranje uitgegeven. In een strook over het midden en oosten van het land viel in korte tijd 20-30 mm neerslag, op KNMI-station Cabauw zelfs 38 mm. Ook op 20 mei was er sprake van (onweers)buien in het hele land. Deze dag werd er voor Limburg code oranje uitgegeven voor zware windstoten. In het zuiden van Limburg en in het noordoosten van het land viel ca. 25 mm neerslag, elders in het land ca. 10-15 mm. Er volgden twee rustige dagen, maar daarna waren er op 23 mei opnieuw stevige (onweers)buien met lokaal 20-25 mm neerslag.

Grote verschillen

Door het buiige karakter zijn de lokale en regionale verschillen in neerslaghoeveelheid groot. De meeste neerslag viel in het midden en noorden van het land, met op KNMI-station Cabauw 83 mm neerslag. Het droogst was het in het (zuid)oosten van het land en langs de westkust, met op KNMI station Hupsel slechts 23 mm. In De Bilt viel 71 mm tegen normaal 59 mm.  

Neerslagtekort loopt op

Het landelijk gemiddelde neerslagtekort is nog zeer hoog en bedroeg aan het einde van de maand 105 mm, normaal is dat ongeveer 60 mm.

Zonneschijn

Met gemiddeld over het land 256 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 225 uur was de maand vrij zonnig.  Het zonnigst was het in het zuidwesten van het land, met in Vlissingen en Hoek van Holland 287 uur zon. Het minst zonnig was het in Eelde met 224 uur zon. In De Bilt scheen de zon 247 uur tegen 218 uur normaal. Sombere dagen waren er niet in De Bilt, een normale meimaand telt er twee.

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020

De Bilt, 2 juni 2022 / Carine Homan