Februari 2023

Zacht, zeer droog en zonnig

Temperatuurverloop

Met een gemiddelde temperatuur van 5,7 °C tegen normaal 3,9 °C was februari zacht.

Afwisseling van zeer zachte en koudere periodes

De maand begon onder invloed van een stevige westelijke stroming zacht en wisselvallig. Vanaf 6 februari veranderde dit en kregen we te maken met een hogedrukgebied in onze omgeving. Het werd rustig en zonnig weer met temperaturen onder normaal. Overdag lagen de maximumtemperaturen tussen 6 en 8 °C, ‘s nachts koelde het onder heldere hemel af tot waarden onder het vriespunt. Op 8 februari kwam het tot matige vorst, met in De Bilt -5,4°C  en op KNMI stations Twenthe en Woensdrecht -6,4°C.

Zacht vanaf 9 februari 

Vanaf 9 februari trok het hogedrukgebied oostwaarts weg en kwamen we tijdelijk opnieuw in een westelijke stroming met temperaturen boven normaal.  Een volgend hogedrukgebied ten zuiden van het land zorgde vanaf 12 februari voor een zuidelijke aanvoer en temperaturen die nog verder opliepen. Het werd zonnig en rustig weer met overdag in grote delen van het land temperaturen tussen de 10 en 12°C, in het zuiden van het land enkele graden warmer.

Vanaf 16 februari werd het hogedrukgebied verdreven en kwamen we in een westelijke stroming. Het werd grijs en druilerig weer. Het bleef zeer zacht met op 17 februari op KNMI station Ell 15,1°C, de hoogste temperatuur deze maand.  

Koud einde van de maand

Vanaf 24 februari keerde het rustige en zonnige weer terug. De temperatuur deed echter een flinke stap terug en de noordoostenwind maakte het voor het gevoel nog wat kouder. Overdag lag de temperatuur tussen 6 en 8 °C, ’s nachts lag de temperatuur onder het vriespunt. Op 27 februari werd het op KNMI station Twenthe -7,1°C, de laagste temperatuur deze maand.  

13 vorstdagen, geen ijsdag

Er waren in De Bilt dertien vorstdagen (normaal 11,6) en geen ijsdagen (dagen waarop de temperatuur het gehele etmaal niet boven het vriespunt uitkomt), tegen 1,5 normaal.

Grafiek van verloop temperatuur in De Bilt in de maand februari
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslaghoeveelheden in De Bilt in februari
Grafiek neerslag De Bilt
Staafdiagram van dagelijkse hoeveelheid uren zonneschijn in De Bilt in de maand mei
Grafiek zonneschijnduur De Bilt

Neerslag

Zeer droge maand

Februari was zeer droog met gemiddeld over het land 20 millimeter neerslag tegen 58 millimeter normaal. Op 2 februari bleef een storing hangen boven het midden en oosten van het land. Op KNMI station Deelen viel die dag 16,3 millimeter, op KNMI station Hoogeveen 12,9 millimeter. Van 17 tot en met 20 februari viel er in het oosten van het land circa 10-15 millimeter. Ook 24 februari viel daar circa 5-10 mm.

Van 6 tot en met 15 februari was het in het hele land zo goed als droog.

Droogst in het zuidwesten, minst droog in het oosten

Het droogst was het langs de westkust en in het zuidwesten van het land met op KNMI station Westdorpe slechts 5,4 millimeter (normaal 60 millimeter). Sinds de oprichting van dit meetstation in 1991 viel er hier nog nooit zo weinig neerslag in februari. Het minst droog was het in het oosten van het land met op KNMI station Deelen 44 millimeter neerslag (normaal 64 millimeter). In De Bilt viel 21 millimeter neerslag tegen 63 millimeter normaal.

Zonneschijn

Zonnige maand, zonnigst langs de kust

Met gemiddeld over het land 111 uur zon tegen 92 uren normaal was de maand zonnig.

De maand kende een afwisseling van sombere en zeer zonnige perioden. De maand begon somber, maar vanaf de 4e liet de zon zich steeds vaker zien, met zeer zonnige dagen op 7 en 8 februari. Ook 13 tot en met 15 februari was het zeer zonnig. Daarna volgde een periode van weinig zonneschijn van 18 tot en met 23 februari. De maand eindigde wederom zonnig, met volop zonneschijn op 26 en 27 februari.

Het zonnigst was het in de kustgebieden met in Hoorn op Terschelling 133 uur zon (normaal 93 uur). Het minst zonnig was het in Gilze-Rijen met 98 uur zon (normaal 90 uur) In De Bilt scheen de zon 102 uur, normaal is 90 uur.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020.

De Bilt, 3 maart 2023 / Carine Homan