Juni 2023

Recordwarm, recordzonnig en zeer droog

Temperatuurverloop

Warmste juni sinds 1901

Met een gemiddelde temperatuur van 19,4 °C tegen normaal 16,2 °C was het de warmste junimaand sinds 1901. Op de tweede plek staat 2021 met 18,2 °C, op de derde plaats 2019 met 18,1 °C. Van de warmste 10 junimaanden vielen er 7 in de afgelopen 10 jaar.
 

16 zomerse dagen en 2 tropische dagen

Juni telde in totaal 16 zomerse dagen en 2 tropische dagen tegen normaal respectievelijk 5 en 1. Er waren in juni sinds 1901 in De Bilt nog nooit zoveel zomerse dagen als dit jaar. In 1970 waren het er 14. In het zuidoosten waren er 5 of 6 tropische dagen en 18 of 19 zomerse dagen.

Langdurig invloed van hogedrukgebieden

Vrij koel begin

Tot en met 17 juni werd het weer bepaald door hogedrukgebieden boven de noordoostelijke Atlantische Oceaan of Scandinavië. De eerste twee dagen van juni was de stroming noordelijk en zorgden zwakke fronten voor bewolking. Het was vrij koel. De laagste temperatuur 4,7 °C , werd op 3 juni in Nieuw Beerta gemeten.


Warmer

Daarna werd de stroming noordoostelijk en werd het geleidelijk warmer. Het was vrijwel iedere dag zonovergoten. Rond 10 juni was het zeer warm met landinwaarts maximumtemperaturen rond 30 °C. De hoogste temperatuur van deze maand , 32,3 °C werd op 11 juni gemeten in Hoek van Holland en Gilze-Rijen. Daarna werd het wat minder warm, maar verder landinwaarts werd het vrijwel iedere dag nog wel minimaal 25 °C, in het zuidoosten en zuiden werd het nog regelmatig warmer dan 30 °C.

Zuidwestelijke stroming

Vanaf 18 juni werd de stroming zuidwestelijk. Lagedrukgebieden trokken over de Britse Eilanden noordoostwaarts. Op 20 juni werd het in de zuidoostelijke helft opnieuw tropisch warm. De warmte werd snel gevolgd door onweersbuien. Daarna werd het geleidelijk wat minder warm.

Kortdurend zeer warm

Een volgend hogedrukgebied trok over Duitsland oostwaarts. De stroming werd kortdurend zuidelijk. Op 25 juni werd het met uitzondering van de noordwestkust 30 °C of warmer.

Westelijke stroming: minder warm

De laatste vijf dagen van juni was de stroming westelijk. Het was duidelijk minder warm en zonnig dan de voorgaande periode. Het alleen in het oosten en zuidoosten nog op een enkele dag zomers warm, maar koel werd het ook niet, het werd landinwaarts iedere dag wel 20°C of meer.

Temperatuurverloop De Bilt
Temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Neerslag

In het westen en noorden plaatselijk vrijwel droge maand

Met gemiddeld over het land 24 mm neerslag tegen normaal 66 mm was de maand zeer droog. In de kustprovincies viel plaatselijk niet meer dan 5-10 mm. Het zuidoosten en oosten was het natst. In Twente viel op het KNMI-regenstation Weerselo 89 mm. Het natste automatische KNMI-station was Twenthe met 59 mm neerslag. Het droogste automatische KNMI-station was Rotterdam met slechts 5 mm neerslag. In De Bilt viel 14 mm tegen 71 mm normaal.

Onweersbuien

Op 20 juni kregen we te maken met onweersbuien die plaatselijk veel regen brachten. De neerslag verschilde sterk van plaats tot plaats. Op veel plaatsen viel niet meer dan ongeveer 5 mm. Op enkele plaatsen viel 25-40 mm. Het KNMI gaf voor deze onweersbuien code oranje uit.

In het zuidoosten veel regen

Op 22 juni zorgde een storing in het zuidoosten en uiterste oosten voor langdurig regen. In Limburg viel ongeveer 30 mm, in de Achterhoek en Twente viel plaatselijk 40-65 mm. Het KNMI gaf voor Limburg een code oranje uit voor zware regen.

Neerslagtekort

Het landelijk gemiddelde neerslagtekort was eind juni opgelopen tot ongeveer 170 mm. Een tekort van deze grootte komt normaal in minder dan 5% van de jaren voor.

Zonneschijn

Zonnigste junimaand sinds het begin van de waarnemingen

Met gemiddeld over het land 328 uren zon tegen 214 uur normaal was de maand extreem zonnig. In juni 1976 scheen de zon landelijk gemiddeld 295 uur. In De Bilt scheen de zon 326 uur, tegen 207 uur normaal. Het zonnigst was het aan de westkust met in Vlissingen en Berkhout 336 uur zon. In Deelen scheen de zon met 314 uur het minst. Dat is nog steeds ruim 115 uur meer dan normaal.

Langdurig zonovergoten

De periode van 3 tot en met 17 juni was zonovergoten met op veel dagen de maximale hoeveelheid zonneschijn. Hierna was het afwisselend bewolkt en zonnig, met van 23 t/m 26 juni opnieuw veel zon. Op 28 en 29 juni was er maar weinig zon.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020

De Bilt, 4 juli 2023/Adrie Huiskamp.