Mei 2023

Normale temperatuur, droog en vrij zonnig

Temperatuurverloop

Met een gemiddelde temperatuur van circa 13,5°C week de temperatuur nauwelijks af van het langjarig gemiddelde van 13,4°C. 

Laagste temperatuur -2,2°C op 3 mei

De maand kende een afwisseling van koelere en warmere periodes. De maand begon koel onder invloed van een noordelijke stroming.  Op 3 mei koelde het in de nacht lokaal af tot onder het vriespunt. Op KNMI station Twenthe werd het -2,2°C, de laagste temperatuur deze maand.

Eerste warme dag van het jaar

Tussen een hogedrukgebied boven Scandinavië en een lagedrukgebied boven de oceaan draaide vanaf 4 mei de wind geleidelijk naar het zuiden en nam de temperatuur toe. Die dag werd het in De Bilt 22,1°C, de eerste warme dag van het jaar. Ook de dagen erna lag de maximumtemperatuur rond de 20°C.

Afwisseling van koelere en warmere periodes

Op 9 mei sloeg het weer om en draaide de wind naar het westen en vervolgens naar het noorden. De temperatuur deed een stap terug met maximumtemperaturen rond 15 a 16 °C.  Daarna liep vanaf 12 mei de temperatuur tijdelijk weer op tot boven normaal in een oostelijke stroming tussen hogedrukgebieden ten noorden en lagedrukgebieden ten zuiden van ons land, om vervolgens vanaf de 15e bij het oostwaarts wegtrekken van het hogedrukgebied in een noordelijke stroming weer onder normaal te zakken.

Tweede helft van de maand gedomineerd door wind uit noordelijke richtingen

De tweede helft van de maand werd gedomineerd door hogedrukgebieden boven de oceaan en de Britse Eilanden, met af en toe uitlopers richting Scandinavië. De wind kwam overwegend uit noordoostelijke richtingen en de temperatuur lag onder of rond normaal. Alleen van 20 tot en met 22 mei en de laatste dag van de maand was het tijdelijk wat warmer. 

Geen zomerse dag in De Bilt

Op 22 mei kwam de temperatuur in het oosten van het land lokaal voor het eerst boven de 25,0°C. In De Bilt werd het met 24,3°C echter net geen zomerse dag. Ook de laatste dag van de maand werd het in het zuidoosten van het land nog zomers, met in Ell 25,8 °C, de hoogste temperatuur deze maand. In het noorden van het land bleven de temperaturen door de stevige noordoostenwind flink achter. In Hoorn op Terschelling werd het de laatste dag van de maand slechts 14,0°C. In De Bilt werd het 22,4 °C, waardoor de maand zonder zomerse dagen de boeken in gaat. Gemiddeld treedt de eerste zomerse dag in De Bilt in het huidige klimaat rond 13 mei op. 

Dertien warme dagen, geen zomerse dagen

Mei telde in De Bilt dertien warme dagen en geen zomerse dagen (met een maximumtemperatuur van respectievelijk 20,0 °C en 25,0 °C of meer), normaal zijn dit er respectievelijk elf en vier. Vooral in het noorden van het land en langs de kust waren er minder warme dagen dan normaal. In het midden en (zuid)oosten van het land waren er juist iets meer warme dagen dan gebruikelijk. Het aantal zomerse dagen lag in het gehele land lager dan normaal. 

 

Grafiek van verloop temperatuur in De Bilt in de maand mei
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Staafdiagram van dagelijkse hoeveelheid neerslag in De Bilt in de maand mei
Grafiek neerslag De Bilt
Staafdiagram van dagelijkse hoeveelheid uren zonneschijn in De Bilt in de maand mei
Grafiek zonneschijnduur De Bilt

Neerslag

Droog

Met gemiddeld over het land 40 millimeter neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 55 millimeter was de maand droog. De maand kende echter een duidelijke tweedeling.

Natte eerste helft van de maand

De eerste helft van de maand was het nat. Op 5 mei, Bevrijdingsdag, trok een buiengebied van zuidwest naar noordoost over het land. Onweersbuien zorgden lokaal voor wateroverlast en het tijdelijk stopzetten van enkele bevrijdingsfestivals. In een strook van het zuidwesten van het land tot in het noordoosten viel circa 10-15 millimeter, maar lokaal ook meer dan 30 millimeter. Ook de dagen erna was er lokaal sprake van flinke buien met wateroverlast tot gevolg.

9 mei natte dag, droge tweede helft van de maand

Op 9 mei trok een regengebied van west naar oost over het land en zorgde voor langdurige regen. Gemiddeld over het land viel circa 15 millimeter. De dagen erna werden opnieuw gedomineerd door flinke buien.

Op 15 mei passeerde een koufront met af en toe wat lichte regen, op 16 mei waren er nog wat lichte buitjes in het noordoosten van het land, maar daarna volgde een vrijwel droge tweede helft van de maand.

Neerslagtekort loopt op

Vanaf halverwege mei zien we het neerslagtekort dan ook voor het eerst dit voorjaar oplopen. Het neerslagtekort bedraagt nu circa 66 millimeter, geen uitzonderlijke waarde voor de tijd van het jaar.

Droogst aan de kust, natst in het noordoosten

Het droogst was het deze maand in de kustprovincies, met op KNMI station Wijk aan Zee slechts 20 millimeter. In het midden en oosten van het land ontstonden de meeste buien, en hier was het dus ook het natst. Op KNMI station Eindhoven viel 72 mm (normaal 56 mm). In De Bilt viel 56 mm (normaal 59 mm).  

Zonneschijn

Met gemiddeld over het land 255 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 225 uur was de maand vrij zonnig. De eerste helft van de maand verliep minder zonnig dan normaal, de tweede helft juist zonniger. In De Bilt liet de zon zich alleen op 9 mei niet zien, verder telde de maand geen sombere dagen (normaal is twee). Het zonnigst was het langs de kust, met op KNMI station Vlissingen 281 uur zon (normaal 234). Het minst zonnig was het in het noordoosten van het land, met in Nieuw Beerta 225 uur zon (normaal 227 uur). In De Bilt scheen de zon 268 uur tegen 218 uur normaal.

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020

De Bilt, 1 juni 2023 / Carine Homan