Februari 2024

Zeer zacht, zeer nat en zeer somber

Temperatuurverloop

Recordzacht

Met een gemiddelde temperatuur van 8,2°C tegen normaal 3,9°C was het de zachtste februari sinds het begin van de metingen in 1901. Het vorige record stamde uit 1990 en was ruim een halve graad lager: 7,6°C. De gemiddelde temperatuur kwam deze maand zelfs hoger uit dan in een gemiddelde maand maart (6,5°C).

Westenwind

Een groot deel van de maand werd gedomineerd door een westelijke stroming die zachte lucht en storingen vanaf de Noordzee bleef aanvoeren. Op 7 februari draaide de wind tijdelijk naar het noordwesten en werd het iets kouder. In Eelde werd het op 8 februari -4,1 °C, de laagste temperatuur deze maand. Vanaf de 9e keerde het grijze en zachte weer terug, met maximumtemperaturen rond de 10°C of hoger en ook ’s nachts temperaturen ruim boven het vriespunt. Op 15 februari werd in een zuidelijke stroming zeer zachte lucht aangevoerd. In Woensdrecht werd het die dag 18,0°C, de hoogste temperatuur deze maand. Ook daarna bleef het uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar.

Vanaf de 24e deed de temperatuur een klein stapje terug, maar met maximumtemperaturen tussen de 6 en 10°C was van kou nog steeds geen sprake. Op 27 en 28 februari kwam het plaatselijk ’s nachts wel tot lichte vorst.

Drie vorstdagen, geen ijsdag

Er waren in De Bilt drie vorstdagen (dagen waarop de minimumtemperatuur onder het vriespunt ligt) en geen ijsdagen (dagen waarop de temperatuur het gehele etmaal onder het vriespunt ligt), tegen respectievelijk 11,6 en 1,5 normaal. Op sommige plaatsen in het westen van het land kwam het deze maand helemaal niet tot vorst.

Grafiek van verloop temperatuur in De Bilt in de maand februari 2024
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Staafdiagram van dagelijkse hoeveelheid neerslag in De Bilt in de maand februari 2024
Grafiek neerslag De Bilt
Staafdiagram van dagelijkse hoeveelheid uren zonneschijn in De Bilt in de maand februari 2024
Grafiek zonneschijnduur De Bilt

Neerslag

Zeer nat

Februari was zeer nat met gemiddeld over het land 106 millimeter neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 58 millimeter. De maand eindigt daarmee in de top vijf van natste februarimaanden sinds het begin van de metingen. Het is de vijfde natte maand op een rij.

Op vrijwel alle dagen van de maand viel er regen. Op 6 en 7 februari zorgde een overtrekkend front voor veel neerslag in met name het midden en zuiden van het land. In Noord-Brabant viel lokaal 25-30 millimeter. Op 8 en 9 februari trok een storing vanuit het zuidwesten over het land. In grote delen van het land viel 15-25 millimeter, in het zuidwesten lokaal 25-30 millimeter. In het noordoosten ontstond plaatselijk een dun sneeuwdek. Op 18 februari ontstond een klein lagedrukgebied voor de westkust dat oostwaarts over het land trok. In de noordelijke helft van het land viel 15-25 millimeter, in het uiterste noordwesten 30-35 millimeter.

Storm Louis

22 februari trok storm Louis langs de kust noordoostwaarts. Het KNMI gaf code oranje uit voor het hele land vanwege de kans op zeer zware windstoten. De hoogste windstoten kwamen voor in het zuidwesten van het land, op het IJsselmeer en in het uiterste noorden van het land. Op de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad werd een windstoot van 115 km/uur geregistreerd. Langs de kust viel lokaal 15-20 millimeter neerslag. 

Natst op de Veluwe, minst nat in het noordoosten

Het natst was het langs de westkust en op de Veluwe, met op KNMI-station Deelen 138 millimeter neerslag (normaal 64 millimeter). Het minst nat was het in het noordoosten van het land en het noorden van Limburg, met op KNMI- station Eelde 79 millimeter (normaal 55 millimeter). In De Bilt viel 123 millimeter neerslag tegen 63 millimeter normaal.

Zonneschijnduur

Zeer somber

Met gemiddeld over het land 52 uur zon tegen 92 uren normaal was de maand zeer somber. In De Bilt scheen de zon 38 uur, normaal is 90 uur. Het was daarmee in De Bilt de op drie na somberste februarimaand sinds 1901. De eerste dag van de maand was het in het hele land zeer zonnig, daarna overheerste de bewolking, alhoewel de zon zich vaak toch wel even kort liet zien. Alleen op 8, 14 en 29 februari bleef het in het hele land de hele dag bewolkt. Aan het eind van de maand was 27 februari nog een zeer zonnige dag.  

Minst somber in het zuidwesten

Het minst somber was het in het zuidwesten van het land, met in Vlissingen 77 uur zon. Het somberst was het in het midden en oosten van het land, met in Marknesse, Hupsel en Twente 33 uur zon.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020.

Definitief overzicht, De Bilt, 5 maart 2024 / Carine Homan