Maart 2024

Recordwarm, droog en aan de sombere kant

Zachtste maart sinds het begin van de waarnemingen

Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen normaal 6,5 °C was het de zachtste maart sinds het begin van de waarnemingen in 1901. De warmste maart tot nu toe was in 1991 met een gemiddelde temperatuur van 8,8 °C. Ook februari verliep recordwarm. Het is zeer uitzonderlijk dat twee opeenvolgende maanden recordwarm verlopen.

Begin maart verkeerden we onder invloed van lagedrukgebieden bij de Britse Eilanden. De stroming kwam uit het zuidwesten. Vaak was het bewolkt met wat regen, maar de derde maart was op de meeste plaatsen een zonnige zondag met temperaturen tot 17 °C.

Steeds meer zon

Vanaf 5 maart kwamen we tijdelijk onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië. Eerst was het bewolkt met soms nog wat regen, maar er kwam steeds meer zon wat uitmondde in een zonnige 8 maart. De temperatuur lag rond normaal.

 

Van 9-12 maart verkeerden we onder invloed van het lagedrukgebied Monica, dat over Duitsland langzaam noordwaarts trok. Het werd tijdelijk wat zachter. Op de 11e viel in het zuiden veel regen, plaatselijk 30 mm.

Zachte periode

Hierna volgde een periode met vaak hoge temperaturen. De maximumtemperatuur kwam op 14 en 15 maart op veel plaatsen boven 15 °C uit. Er was af en toe zon maar het bleef niet droog. Hoewel het in de nacht van 16 op 17 maart in het noordoosten nog een graadje vroor werd het al gauw weer zeer zacht. Op 20 maart werd met 19,5 °C in Ell, de hoogste temperatuur van deze maand gemeten.

 

Gure buien

Vanaf 21 maart, net na het begin van het astronomische voorjaar, werd de stroming noordwestelijk en werd het vrij koel. De maximumtemperatuur kwam vaak niet meer boven 10 graden uit. In het weekeinde van 22 maart waren er veel buien, soms met hagel, een enkele met onweer. Aan de kust stond op 24 maart een harde noordwestenwind.

 

Lagedrukgebied  Nelson

We kwamen al snel weer onder invloed van een lagedrukgebied bij de Britse Eilanden. Dit kreeg van de Spaanse weerdienst de naam Nelson. De stroming werd zuidoostelijk, later zuidwestelijk. In het zuiden klaarde het in de nacht naar 25 maart op en daar vroor het licht. In Woensdrecht werd met -2,0 °C de laagste temperatuur van de maand gemeten. Eerst was het droog met zon, later kwam er meer bewolking met van tijd tot tijd regen of buien. Het werd geleidelijk zachter. Op 31 maart werd het in het oosten 18 °C.

 

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek neerslag De Bilt
Grafiek neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

 

Weinig vorst in maart

Maart telde in De Bilt geen enkele vorstdag (etmaal met een minimumtemperatuur onder nul), normaal zijn dat er acht. Het is bijzonder dat het in maart niet vriest in De Bilt. Dit gebeurde eerder alleen in 1912. In het zuiden en oosten vroor het op  2-4 dagen, het meest in Woensdrecht. Warme dagen (20°C of meer) waren er nergens, wat vrij normaal is voor maart. Over het tijdvak november 2023 tot en maart 2024 bedroeg het Hellmanngetal (som van de negatieve etmaalgemiddelde) in De Bilt 15,8 waarmee de hele winterperiode als zeer zacht kan worden geclassificeerd.

Droog

In tegenstelling tot de natte tot zeer natte voorgaande vijf maanden was maart met een gemiddelde neerslag van 46 mm tegen normaal 53 millimeter droger dan normaal. In het zuiden viel de meeste neerslag. In Zuid-Limburg viel plaatselijk ongeveer 90 mm. Het natste KNMI-station was Beek met 73 mm. In het noordwesten was het het droogst. In Leeuwarden viel maar 21 mm.

Vrij somber

Met gemiddeld over Nederland 126 uren zon was maart een sombere maand. De normale hoeveelheid zon bedraagt 145 zonuren. Het zonnigst was het in het midden met in Cabauw 140 uur zon. In het noorden was het somberst, in Leeuwarden scheen de zon 102 uur.

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020.

De Bilt, 3 april 2024 / Adrie Huiskamp