Kansverwachtingen

De staafdiagrammen geven aan hoeveel procent van de berekeningen in een bepaalde categorie vallen. Dit kan bijvoorbeeld een windsnelheid betreffen die in de categorie 3 Beaufort valt. De kolom geeft dan de verdeling van de uitkomsten over de Beaufortklassen weer. Met een mouse-over zijn de percentages voor de verschillende tijdstippen af te lezen.

Voor deze staafdiagrammen worden dezelfde modelberekeningen gebruikt als voor de Weer- en Klimaatpluim en de Expertpluim.

Maak uw keuze voor een locatie, voor de te tonen staafdiagrammen en klik op “Toon”.

In sommige staafdiagrammen worden de verdelingen voor elke 6 uur gegeven, in andere worden perioden samengevoegd om bijvoorbeeld de totale neerslag of de maximum temperatuur voor de periode overdag weer te geven. Er zijn ook staafdiagrammen die de maximale waarde over het hele etmaal geven, zoals bijvoorbeeld de hoogste windstoot van het etmaal.

In de staafdiagrammen voor minimum- en maximumtemperatuur is de temperatuur-categorie die normaal is voor de gekozen locatie in de verwachtingsperiode kleurloos. Temperaturen beneden normaal hebben blauwe tinten en temperaturen boven normaal hebben rode tinten Zo is in één oogopslag te zien op welke dagen er grote kansen zijn op bijvoorbeeld warmer weer dan normaal, of dagen met kans op veel wind of veel neerslag.

De staafdiagrammen voor bewolking geven de totale hoeveelheid bewolking, die echter ook kan bestaan uit dunne hoge bewolking waar de zon nog gemakkelijk doorheen schijnt. Daarom is er ook een diagram voor schaduwgevende bewolking. Dit betreft alleen lage en middelbare bewolking en geeft een betere indicatie van de verwachte hoeveelheid bewolking die de zon afschermt.