Nieuwsbericht

Herfst wordt minder warm dan laatste jaren

21 september 2007

De meteorologische herfst (september, oktober en november) wordt dit jaar minder warm dan de laatste jaren, toen dit seizoen recordwarm was. De eerste maand van de herfst 2007 was iets aan de koele kant.

Herfst begint meestal op de 23e
In tegenstelling tot wat velen veronderstellen, begint de herfst meestal op 23 september. Andere seizoenen beginnen echter meestal wel op de 21e. De verschillende data van het begin van de seizoenen hebben onder andere te maken met het feit dat de baan van de aarde geen cirkel is. Bovendien hebben we eens in de vier jaar een schrikkeljaar dat een dag langer duurt dan de andere jaren. In het begin van de 20e eeuw viel de eerste herfstdag enkele keren zelfs op 24 september, het laatst in 1931. De eerste dag van de herfst, en ook van de lente, is speciaal: alleen dan duren dag en nacht in de hele wereld even lang. Bij het begin van de atsronomische herfst, ook wel equinox of nachtevening genaamd, staat de zon die van noord naar zuid door het vlak van de evenaar trekt er recht boven.

De lange poolnacht
Aan de Noordpool gaat de zon bij het begin van de herfst voorlopig onder en begint een "poolnacht van zes maanden". Volgens de Stichting De Koepel in Utrecht, die de voorlichting verzorgt over astronomische verschijnselen, is het echter onjuist te beweren dat het aan de Noordpool zes maanden lang stikdonker is. Om te beginnen moeten we rekening houden met de atmosferische straalbreking en met de afmeting van de zon. Hierdoor gaat, aan de Noordpool, de bovenrand van de zon pas op 25 september 2007 onder, en komt hij weer te voorschijn op 18 maart 2008. Maar daarnaast is er natuurlijk ook nog schemering. Aan de Noordpool eindigt de burgerlijke schemering, wanneer het middelpunt van de zon zich 6 graden onder de horizon bevindt (heldere sterren en planeten worden dan zichtbaar), pas op 8 oktober 2007. Zelfs dan is het echter nog niet volkomen donker. Op 4 maart 2008 begint weer de burgelijke schemering. Dan heeft de duisternis hier dus niet zes maar circa 5 maanden geduurd.    

Wintertijd
De wintertijd gaat pas in het laatste weekeinde van oktober in; dat sluit beter aan bij het weer omdat het de in deze tijd nog prima nazomerweer kan zijn.

Bron: Sterrengids 2007, Mat Drummen en Jean Meeus. Stichting De Koepel, Utrecht.

Fikse bui boven de Reeuwijkse Plassen (foto: J.C. Hulsbos, Gouda)
Fikse bui boven de Reeuwijkse Plassen (foto: J.C. Hulsbos, Gouda)
Na regen komt zonneschijn (Foto: J.C. Hulspos, Gouda)
Na regen komt zonneschijn (Foto: J.C. Hulspos, Gouda)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten