Nieuwsbericht

Internationale Weersatellietconferentie Amsterdam

04 september 2007

De Internationale Conferentie over Weersatellieten die van 24 tot 28 september in Amsterdam werd gehouden heeft veel nieuws opgeleverd. Dat zegt Hans Roozekrans die namens gastheer KNMI nauw betrokken was bij de organisatie.

Europees en Amerikaans
De 2007 EUMETSAT Meteorological Satellite Conference en de 15e American Meteorological Society (AMS) Satellite Meteorology & Oceanography Conference was een gezamenlijke Conferentie van Europese en Amerikaanse weersatellietdeskundigen. De aandacht richtte zich op satelliettoepassingen voor weersvoorspellingen, klimaatonderzoek en milieu. De samenwerking op satellietgebied tussen Amerika en Europa wordt steeds beter. Samenwerking van Amerikaanse en Europese satellietspecialisten bespaart honderden miljoenen dollars. Dat stelde de Amerikaan Gary Davis van de NOAA op satellietconferentie in Amsterdam.

Tijdens de Conferentie ontving satellietexpert Paul Menzel van de University of Wisconsin in Madison de prestigieuze AMS/EUMETSAT award voor zijn onderzoekswerk. De Amerikaanse onderzoeker toonde zich onder de indruk over de Europese bijdragen aan het Global Observing System en de hoge kwaliteit van de bijdragen op de Conferentie. De Amsterdam Conferentie was volgens Menzel een uitstekende gelegenheid voor contacten en uitwisseling van kennis tussen jonge onderzoekers aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

Satellietinformatie in weer, klimaat, oceanen en milieu
In het programma kwam een breed scala aan onderwerpen aan bod, zoals nieuwe en toekomstige satellietprogramma’s ten behoeve van weersvoorspelling, onderzoek naar klimaatverandering en het milieu.

Nieuwe gevanceerde satellietsystemen
Eén van de belangrijkste doelstellingen van zo'n conferentie is het bevorderen van internationale samenwerking op het gebied van onderzoek en het gebruik van weersatellieten. De Conferentie bood ook een blik in de toekomst met nieuwe geavanceerde satellietsystemen. Daarnaast was het een unieke gelegenheid voor contacten op het hoogste niveau tussen beleidsmakers op het gebied van satellietprogramma’s aan beide zijden van de Atlantische oceaan.

Alle uithoeken van de wereld vertegenwoordigd
In totaal 604 specialisten uit 42 landen kwamen vanuit alle uithoeken van de wereld naar Amsterdam om te praten over weersatellieten en de toekomst van satellietwaarnemingen voor meteorologie en milieumonitoring. Op de eerste dag van de Conferentie, op maandag 24 september, waren toespraken te horen van Mevr. Tineke Huizenga-Heringa, Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Dr. Frits Brouwer, Hoofddirecteur van het KNMI, Dr. Lars Prahm, Director-General van EUMETSAT, Mevr. Mary E. Kicza, Assistant Administrator, National Oceanic & Atmospheric Administration (NOAA), USA, en Dr. Philip A. Ardanuy van AMS.

Tijdens de Conferentie werd ingegaan op lopende en toekomstige satellietprogramma’s in Europa en de Verenigde Staten en onderlinge samenwerking op dit gebied. Bovendien komen de programma’s uit Japan, Rusland, Korea en India aan bod. Andere onderwerpen waren het gebruik van satellietwaarnemingen in de weer- en oceaanmodellen, milieu, oceanografie, atmosferische samenstelling, klimaatonderzoek en wolken.

EUMETSAT
De Europese Organisatie voor de exploitatie van weersatellieten, EUMETSAT, is een intergouvernementele organisatie, gevestigd in Darmstadt, Duitsland. Momenteel zijn 20 Europese landen volwaardig lid van EUMETSAT (België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Slowakije, Spanje, Turkije, Zweden en Zwitserland). Daarnaast dragen nog 10 landen bij als zgn. samenwerkend lid (Bulgarije, Estland, Hongarije, IJsland, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slovenië en Tsjechië).

EUMETSAT heeft momenteel vier geostationaire satellieten (op een vast punt boven de evenaar) in gebruik: Meteosat-8 en -9 boven Europa en Afrika, en Meteosat-6 en -7 boven de Indische Oceaan.

De Metop-A, de eerste Europese satelliet in een polaire baan om de aarde, is vorig jaar in oktober 2006 gelanceerd en levert operationele gegevens sinds 15 mei 2007.

De gegevens, producten en diensten van de EUMETSAT satellieten geven een significante bijdrage aan de weersvoorspellingen en de monitoring van het klimaat op wereldschaal.

Eumetsat satellietconferentie in Amsterdam
Eumetsat satellietconferentie in Amsterdam
Meteosat-9 vóór lancering
Meteosat-9 vóór lancering (ESA)
Lancering MSG-1 op 29 augustus 2002
De MSG-1 is op 29 augustus 2002 gelanceerd vanaf de basis Kourou in Frans Guyana.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten