Nieuwsbericht

Internationale Workshop broeikasemissies succesvol

17 januari 2006

De Internationale EVERGREEN Workshop op 19-20 januari 2006 bij het KNMI trok veel belangstelling en was succesvol. Nobelprijswinnaar Paul Crutzen toonde zijn enthousiasme over de werking van het satellietinstrument Sciamachy. De resultaten zijn boven verwachting.

Crutzen kwam twintig jaar met het voorstel om Sciamachy in de ruimte te brengen. “Het is boven verwachting dat een satellietinstrument in de ruimte nieuwe methaan emissie van planten op aarde kon ontdekken. Meer onbekende methaan bronnen zullen wellicht in de toekomst op deze manier worden ontdekt en het zal de wijze waarop dit soort onderzoek wordt verricht veranderen”.

Ongeveer 40 deelnemers, de helft van buiten het project, gaven presentaties over mondiale concentraties en emissies van koolstof mono- en dioxide en over methaan. De presentaties leidden tot een levendige discussie onder de deelnemers en tot nieuwe initiatieven. Voor de toekomst vroeg Paul Crutzen om ideeën voor fundamenteel onderzoek voor de nieuwe Europese Research Council waarvan hij deel uit maakt. Claus Zehner (ESA) vroeg om voorstellen voor een atmosfeer chemie instrument op GEMS-1 (2010). Hennie Kelder (KNMI en ESAC) merkte op dat ESA door ESAC is geadviseerd om strategisch om te gaan met de toepassing van satellietgegevens binnen het EOEP budget. Len Barrie van het World Meteorological Office stelde dat er de komende 10 jaar een geïntegreerd systeem van grond, vliegtuig en satelliet waarnemingen zal komen dat moet leiden tot een beter klimaat monitor systeem. Vorige week bracht het wetenschappelijk tijdschrift Nature het nieuws dat bossen en planten een belangrijke natuurlijke bron van methaan te zijn.

Evergreen
De workshop vond plaats in het kader van het Europese Evergreen project (2003-2006), dat als doel heeft de mondiale budgetten van broeikasemissies te verbeteren en de onzekerheden te verminderen. De broeikasgassen worden tegenwoordig nauwkeurig gemeten met behulp van het Sciamachy-instrument op de Europese Milieusatelliet Envisat. Sciamachy is een satellietinstrument ontwikkeld door Nederlandse, Duitse en Belgische wetenschappers, industrie onder verantwoordelijkheid van de ruimtevaartagentschappen NIVR, DLR, Busoc en ESA.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Hooikoorts begin maart door bloeiende berken. Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haa...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten