Nieuwsbericht

Overstromingen in Suriname

12 mei 2006

De overstromingsramp iin mei in de binnenlanden van Suriname is het gevolg van overvloedige regen. Op veel plaatsen viel in een week naar schatting 200 tot 400 mm . Zware regenval is in Suriname periodiek normaal.

Seizoenen gebaseerd op regen
Suriname kent 4 seizoenen, gebaseerd op de neerslag. De korte droge tijd (februari - maart), de lange regentijd (april - juli), de lange droge tijd (augustus - november) en de korte regentijd (december - januari). Dit heeft te maken met de Intertropische Convergentie Zone (ITCZ), een zonale (oost-west) band van wolken en neerslag die met enige vertraging de jaarlijkse beweging van de zon volgt. In de regentijd ligt deze band met neerslag dus over Suriname, in de droge tijd ligt de ITCZ ten zuiden of ten noorden van Suriname.Gril van het klimaat
De ITCZ is niet een aaneengesloten neerslaggebied, maar meer een gebied met op verschillende plaatsen grote wolkencomplexen waaruit neerslag valt. De exacte locatie waar de buien zullen vallen is moeilijk te voorspellen. De ITCZ is de afgelopen weken erg actief geweest boven Suriname.  Als we historische neerslagreeksen van Suriname voor de maand mei relateren aan zeewatertemperaturen dan vinden we geen duidelijke relatie. Ook komt er na een statistische analyse geen duidelijk verband met El Nino naar voren. Klimaatmodellen geven geen eenduidig beeld van de effecten van een toekomstige klimaatverandering op de neerslag in mei in Suriname. Het lijkt er daarom op dat de extreme neerslag een uiting is van de grote "natuurlijke variabiliteit van de atmosfeer.

*De figuur toont de klimatologie van de neerslag op het meteorologische station Cultuurtuin in Paramaribo, Suriname. De dikke lijn is de maandgemiddelde neerslag, de dunne lijn de 17 en 83 percentielwaarden, en de stippellijn de 2.5 en 97.5 percentielwaarden, gebaseerd op 144  jaar waarnemingen (1847-2003).

*Toelichting bij oplating ozonsonde
De blauwe lijn geeft het pad van een normale ozonsonde weer. De rode lijn geeft het pad van de sonde van vorige week. Na 3375 seconden geeft de thermometer ineens vreemde getallen, mogelijk is hij geraakt door een hagelsteen (groen in grafiek). Na 3424 seconden zijn er helemaal geen signalen van de sonde meer, de sonde was toen op een hoogte van bijna 5 km; hij had al op 17 a 20 kilometer hoogte moeten zitten!

Neerslag Suriname
Neerslag Suriname
Ozonsonde Paramaribo
Ozonsonde oplating in Paramaribo (de ballon had in de zware bui veel moeite om omhoog te komen)*

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  3. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten