Nieuwsbericht

Scholieren dragen bij aan KNMI-klimaatonderzoek

20 september 2006

Zo'n honderd enthousiaste leerlingen van 15 scholen waren op 29 september te gast bij het KNMI in De Bilt voor onderzoek de atmosfeer, het weer, water en de Natuurkalender. Het KNMI organiseerde deze meetdag voor scholieren samen met SME Advies.

Teleac Hoe?Zo!
De dag vond plaats in het kader van het internationale GLOBE Programma  (Global Learning and Observations to Benefit the Environment). Teleac maakte opnamen voor het radioprogramma Hoe?Zo!

Fijn stof
Het was een leerzame en spannende dag met workshops door klimaatonderzoekers, een ballonoplating in aanwezigheid van de scholieren, een onderzoekscircuit buiten en praktische informatie over deelname aan GLOBE-modules, zoals de lesmodule “Aërosolen”. Aërosolen zijn kleine druppeltjes of vaste deeltjes, zoals bijvoorbeeld fijn stof, die deel uitmaken van luchtvervuiling en ook belangrijk zijn voor het klimaat.  

Globe-project
Doel van het GLOBE-project aërosolen is scholieren actief te betrekken bij satellietonderzoek naar luchtvervuiling en klimaat. Ze meten zelf hoe de samenstelling van de atmosfeer verandert en leren hoe wetenschappers dit uit satellietgegevens afleiden. De wetenschappers, vooral van de NASA en het KNMI, kunnen het netwerk van scholierenmetingen uit heel Nederland goed gebruiken ter controle van hun satellietmetingen, bijvoorbeeld die van het Ozone Monitoring Instrument (OMI).

In het aërosolenproject krijgt iedere school die deelneemt een eenvoudig meetkastje, waarmee scholieren elke dag meten wat de concentratie aërosolen in de lucht is. Via internet voeren de leerlingen de gegevens in op de website van GLOBE international (in de VS), waarna het KNMI ze verder verwerkt. 

Lesmodules
Dit schooljaar wordt proefgedraaid voor het nieuwe middelbare schoolvak “Natuur, Leven en Technologie”, dat zal bestaan uit een groot aantal keuzemodules. “Aërosolen” maakt deel uit van de eerste lichting keuzemodules, die in 2007-2008 beschikbaar komen voor alle (600) havoscholen in ons land.  Voor meer informatie over het dagprogramma kunt u contact opnemen met SME Advies, Noor van der Hoeven, hoeven@sme.nl, telefoon 030-6358903

ballonoplating
De Globe-scholieren waren bij het KNMI getuige van de ballonoplating
Globe
Volop aandacht voor het klimaatonderzoek in de Buys Ballotzaal bij het KNMI in het kader van het Globe-project

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten