Achtergrond

Zeer zware windstoten 29 november 2015

Op 29 november trok een uitdiepende randstoring over de Noordzee naar Denemarken. Met name tijden de passage van het koufront kwamen zware tot zeer zware windstoten voor.

Het KNMI waarschuwde voor het hele land met code geel voor de zware windstoten. Voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen alsmede het IJsselmeergebied, de Waddenzee en de Waddeneilanden werd om 11.40 uur opgeschaald naar code oranje voor zeer zware windstoten. De code oranje werd om 21.14 uur beëindigd.

Waarschuwingsbulletin 11.40 uur

Gedurende de tweede helft van de middag en vooral tijdens de avond komen (zeer) zware windstoten voor. In de noordelijke kustprovincies 90-110 km/uur en in het Waddengebied rond 120 km/uur. Elders in het land komen zware windstoten voor van circa 90 km/uur. In de nacht naar maandag neemt de wind weer langzaam af.

Grondkaart 29 november, 18.00 uur UT

Tussen een sturend lagedrukgebied boven de Noorse Zee en een hogedrukgebied met zwaartepunt boven het Iberisch Schiereiland, stond boven West-Europa een krachtige zuidwestelijke stroming. In deze stroming trokken storingen mee van de oceaan naar Scandinavië.

Op de 29e ontstond west van Ierland uit een golf in het polaire front een actieve randstoring die over de Noordzee naar Denemarken trok. Aan de zuidflank van het systeem kwamen zware tot zeer zware windstoten voor, met name rond de passage van het koufront tijdens buien.

Gemeten windstoten

In het noordelijk kustgebied, boven water en aan zee zijn windstoten gemeten van ca. 110 tot en met 122 km/uur (34 m/s, Huibertgat). In de noordelijke kustprovincies en langs de westkust werden op KNMI-stations stoten tot ca. 100 km/uur gemeten (ca. 28 m/s). Op enkele kuststations werd een uurgemiddelde windsnelheid van 9 Beaufort (storm) gemeten.

Maximale windstoot gemeten op KNMI stations, 29 november 2015
Niet gevonden wat u zocht? Zoek meer achtergrond artikelen