In dit achtergrondartikel wordt de berekening van de verwachting - het rode bolletje met rode streep - in het Klimaatdashboard nader toegelicht.
Dat doen we aan de hand van het Klimaatdashboard-figuur op 30 november 2020:
Tijdens een tijdvak (bijvoorbeeld een seizoen of jaar) wordt een verwachting getoond van de gemiddelde waarde tijdens dat tijdvak. Deze verwachting berekenen we op basis van:
Vervolgens wordt voor iedere dag in het huidige tijdvak een schatting gegeven door de geschatte trendwaarde (a) op te tellen bij het seizoenseffect (b).
De volgende stap is dat voor iedere dag in het huidige tijdvak waarvoor meetgegevens of verwachtingen beschikbaar zijn, deze schatting vervangen wordt door een meting of verwachting.
Als laatste wordt het gemiddelde voor het tijdvak bepaald uit de dagwaarden.
Bij de schatting van het gemiddelde voor het tijdvak (rood bolletje) wordt een betrouwbaarheidsinterval (rood streepje) getoond: dit is de bandbreedte waarbinnen het gemiddelde met een kans van 95 procent zal komen te liggen. Dit betrouwbaarheidsinterval wordt bepaald uit de standaardafwijking (een maat voor de onzekerheid), onder de aanname dat de fout normaal verdeeld is. De standaardafwijking van de schatting wordt bepaald als A gedeeld door B, met:
De standaardafwijking van een som van dagwaarden (A) wordt geschat uit de meetgegevens van voorgaande jaren. De onzekerheid in de trendwaarde voor het huidige tijdvak is verwaarloosd.