KNMI neerslagradar
Achtergrond

Klimatologische onderzoeksgegevens

Tijdreeksen van KNMI-stations worden gebruikt om herhalingstijden van bijvoorbeeld extreme regenhoeveelheden te berekenen.

Onderzoek

Niet alleen wordt er statistiek afgeleid uit de tijdreeksen, soms worden metingen bewerkt om ze geschikt te maken voor klimaatonderzoek of bijvoorbeeld gebruik in luchtkwaliteitsmodellering.

Klimatologische onderzoeksgegevens

 • Gehomogeniseerde reeks maandtemperaturen van De Bilt
  Abrupte of geleidelijke veranderingen in de waarneemomstandigheden kunnen kunstmatige sprongen of trends in de waarneemreeksen veroorzaken (inhomogeniteiten). Het KNMI heeft hier onderzoek naar gedaan.
 • Centraal Nederland Temperatuur
  De Centraal Nederland Temperatuur (1906-nu) is representatief voor een groot gebied in Midden-Nederland en geeft de maandgemiddelde temperatuur weer. Deze reeks is het gemiddelde van de temperatuur-reeksen voor De Bilt, Winterswijk/Hupsel, Oudenbosch/Gilze-Rijen, Gemert/Volkel, Deelen en Eindhoven (de laatste twee sinds 1951).
 • Statistiek van extreme gebiedsneerslag in Nederland
  Bovenstaande neerslagstatistieken zijn geldig voor een locatie. Voor de extreme neerslag die gemiddeld over een gebied kan vallen zijn andere statistieken nodig. Op basis van radardata zijn statistieken van extreme gebiedsneerslag voor verschillende gebiedsgrootten afgeleid. Het bijbehorende technische rapport is te downloaden.

   

Toelichting maandoverzicht neerslag en verdamping in Nederland

Niet gevonden wat u zocht? Zoek meer achtergrond artikelen