Dataset

RSS-feeds van het KNMI

Welke RSS-feeds heeft het KNMI?

Het KNMI heeft verscheidene RSS feeds: de weersverwachting en de middellange termijnverwachting, het laatste KNMI-nieuws en een overzicht van recente aardbevingen zijn via RSS op te vragen. Als het KNMI waarschuwingen heeft uitgegeven, wordt ook daarvan melding gemaakt in de RSS feeds.

Wat zijn RSS-feeds?

RSS is een alternatieve manier om informatie op het internet beschikbaar te maken. Het is te vergelijken met de manier waarop een persbureau zijn nieuws verspreidt: je kunt je er op abonneren, en krijgt dan automatisch de nieuwtjes toegestuurd.

De meningen over wat RSS betekent, zijn verdeeld. Het wordt meestal vertaald als 'Really Simple Syndicaton', maar het wordt ook wel uitgelegd als 'Rich Site Summary'. Het World Wide Web Consortium (W3C), dat de standaarden die op het internet gelden vastlegt, houdt het op 'RDF Site Summary' (waarbij RDF staat voor 'Resource Description Framework').

Wie maakt die RSS-berichten?

Iedere website die zich daartoe geroepen voelt kan zogenaamde RSS feeds onderhouden. Achter elk bericht in een feed zit een link naar een webpagina met meer informatie over het onderwerp.

Hoe kom ik aan RSS-berichten?

U heeft er een programma voor nodig, een zogenaamde 'feed reader' of 'feed aggregator'. Een aantal daarvan is gratis van het internet te downloaden.

Geïnteresseerd in andere datasets? Bekijk andere datasets