Uitleg over

Dobson eenheden

De dikte van de ozonlaag wordt uitgerukt in eenheden Dobson. Deze eenheid geeft aan hoeveel ozon er in de lucht aanwezig is boven een bepaald punt op aarde.

De Engelse natuurkundige professor G.M.B. Dobson (1889 - 1976) ontwierp rond 1930 een apparaat om te meten hoeveel ozon zich tussen hem en de zon bevond. Dit apparaat is de Dobson's spectrophotometer.

De Dobson eenheid

De Dobson eenheid (DU) is:

  • 2.6867E+20 moleculen per vierkante meter
  • 4.4615E-04 MOL per vierkante meter
  • 2.1415E-05 kilogram ozon per vierkante meter

Gemiddelde DU-waardes

Gemiddeld over de hele wereld heeft de ozonkolom een waarde van ongeveer 300 DU. Voor Nederland is dat gemiddeld 280 DU in de herfst en 380 DU in de lente. Boven de Zuidpool ontstaat jaarlijks in de lente (september tot november) een ozongat. De ozonwaarden dalen tijdelijk tot (ver) beneden de 200 DU en vaak tot minder dan de helft van de normale waarden.

De Engelse natuurkundige professor G.M.B. Dobson (1889 - 1976), bedenker van de Dobson eenheid om de dikte van de ozonlaag te kwantificeren.

Meer uitleg over

  • Satellietbeeld van de eruptie van de Etna op 18 maart 2012

    Satelliet volgt vulkaanuitbarstingen

    Een aantal satelieten volgt nauwlettend de uitbarstingen van vulkanen. Dit helpt bijvoorbeeld bij het geven van waarschuwingen voor de luchtvaart.
  • Satellietbeeld van omvangrijke bosbranden in AustraliĆ« (Bron: NASA, Earth Observatory)

    Bosbranden

    Bosbranden komen regelmatig voor. Satellieten brengen de branden in kaart, zodat ze zo effectief mogelijk bestreden kunnen worden.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over