Uitleg over

Dobson eenheden

De dikte van de ozonlaag wordt uitgerukt in eenheden Dobson. Deze eenheid geeft aan hoeveel ozon er in de lucht aanwezig is boven een bepaald punt op aarde.

De Engelse natuurkundige professor G.M.B. Dobson (1889 - 1976) ontwierp rond 1930 een apparaat om te meten hoeveel ozon zich tussen hem en de zon bevond. Dit apparaat is de Dobson's spectrophotometer.

De Dobson eenheid

De Dobson eenheid (DU) is:

 • 2.6867E+20 moleculen per vierkante meter
 • 4.4615E-04 MOL per vierkante meter
 • 2.1415E-05 kilogram ozon per vierkante meter

Gemiddelde DU-waardes

Gemiddeld over de hele wereld heeft de ozonkolom een waarde van ongeveer 300 DU. Voor Nederland is dat gemiddeld 280 DU in de herfst en 380 DU in de lente. Boven de Zuidpool ontstaat jaarlijks in de lente (september tot november) een ozongat. De ozonwaarden dalen tijdelijk tot (ver) beneden de 200 DU en vaak tot minder dan de helft van de normale waarden.

De Engelse natuurkundige professor G.M.B. Dobson (1889 - 1976), bedenker van de Dobson eenheid om de dikte van de ozonlaag te kwantificeren.

Meer uitleg over

 • Tropomi satelliet

  Tropomi

  Tropomi is een satellietinstrument van Nederlandse makelij dat nauwkeuriger dan ooit de luchtkwaliteit onderzoekt. Veelgestelde vragen over Tropomi.
 • Satellietbeeld van de eruptie van de Etna op 18 maart 2012

  Satelliet volgt vulkaanuitbarstingen

  Een aantal satelieten volgt nauwlettend de uitbarstingen van vulkanen. Dit helpt bijvoorbeeld bij het geven van waarschuwingen voor de luchtvaart.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over