Molen bij mooi weer (Bron: Jannes Wiersema)
Foto: Jannes Wiersema
Uitleg over

Mooi-weerdagen

Mooi weer is subjectief. Voor een zeiler moet het waaien, een fietser houdt juist niet van tegenwind en aan het strand willen we zon en aangename warmte.

Regen wordt meestal niet op prijs gesteld, maar als het dagen achtereen droog is, kan een bui juist een verademing zijn. Mooi weer is dus lastig onder één noemer onder te brengen. Toch is in het algemeen een zonnige, droge en vrij warme dag ook een mooie dag.

Definitie mooi weer

Voor de statistieken heeft het KNMI mooi weer gedefinieerd. Dat is een dag met veel zon (minstens 50 procent van de tijd dat ze kan schijnen), weinig of geen neerslag (in 24 uur hooguit 0,2 millimeter) en een bovennormale temperatuur. De normale temperatuur wordt bepaald uit het etmaalgemiddelde over periodes van tien dagen, het decadegemiddelde.

ADS-dagen

De klimatologische grenzen veranderen met de tijd van het jaar. In april voldoet een dag dus bij een lagere temperatuur aan het criterium 'warm' dan bijvoorbeeld in augustus. Als norm wordt een marge aangehouden rond het gemiddelde. Voor internationaal gebruik worden mooi-weerdagen aangeduid als ADS-dagen. De A staat voor een temperatuur 'Above normal', de D voor 'Dry' en de S voor 'Sunny'. 

Mooi-weerdagen in cijfers

Juli en augustus bieden doorgaans de meeste dagen met mooi weer. Gemiddeld over 100 jaar tellen die zomermaanden er in De Bilt elk 7, tegen 5 in april en juni. September levert gewoonlijk 4 mooi-weerdagen op, maart 3, oktober 2 en de wintermaanden gemiddeld 1 à 2. Een heel jaar biedt gemiddeld 45 dagen met mooi weer, maar in zonnige, droge en warme jaren zijn dat er natuurlijk veel meer. Het jaar 1947 scoort het fraaist met 90 mooi-weerdagen. Augustus 1947 is ook de recordmaand met 24 mooie dagen. 

In de periode 1881 tot 1970 bedroeg het aantal mooi-weerdagen in De Bilt gemiddeld 36 per jaar, waarvan de helft in de drie zomermaanden. Dit aantal nam toe tot gemiddeld circa 43 dagen in de laatste veertig jaar. Het gemiddeld aantal mooi-weerdagen ligt tegenwoordig rond de 50 per jaar, maar door het grillige weer zijn de verschillen van jaar tot jaar groot. 

Meer uitleg over

  • Foto: Jannes Wiersema

    Kerstweer

    Een witte kerst, vorst, gladheid of juist warm. Wat voor weer is het zoal met kerst?
  • Bloemen in de lente (Bron: Jannes Wiersema)

    Lente

    Wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat begint bij ons de lente. De astronomische lente begint op het noordelijk halfrond meestal op 20 maart. De meteorologische lente begint op 1 maart.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over