Uitleg over

Zachte dagen

Een maximumtemperatuur van 15 graden of meer wordt een zachte dag genoemd. Een temperatuur van 15 graden kan soms al in januari of februari voorkomen.

De eerste zachte dag met een hoogste temperatuur van 15 graden of meer valt soms al in januari of februari. ©KNMI

Maart telt in De Bilt normaal (gemiddeld over 1991 tot 2020) vier zachte dagen boven de 15 graden en de maand april telt dertien zachte dagen. Mei heeft in De Bilt gewoonlijk 23 zachte dagen, terwijl 's zomers de maximumtemperatuur normaal vrijwel dagelijks boven de 15 graden uitkomt. 

Zachte dagen in februari

De afgelopen jaren was het vaker al vroeg in het jaar warm. De hoogste temperatuur ooit in februari gemeten in De Bilt was 18,9 ºC op 26 februari 2019. Daarna volgt 24 februari 2021 met 18,7 ºC. In Arcen werd het die dag zelfs 19,8 ºC. In 2021 telden we voor het eerst zes zachte dagen in februari, nota bene op rij. 

Relatief warme dagen

Weerkundigen spreken ook in relatieve zin van zacht weer als de maximumtemperatuur 5 tot 10 graden boven normaal uitkomt en tussen 9 en 19 graden ligt. Ligt de temperatuur 2 tot 7 graden boven normaal en komt deze tussen 6 en 9 graden uit dan spreekt men van vrij zacht weer.

   
Zachte dag 15,0 graden of hoger
Warme dag 20,0 graden of hoger
Zomerse dag 25,0 graden of hoger
Tropische dag 30,0 graden of hoger
Extreem warme dag 35,0 graden of hoger

Meer uitleg over

  • Foto: Gerrit Jan Postma

    Klimaatverandering in Nederland

    Veranderingen in het klimaat zijn van alle tijden. Vulkaanuitbarstingen, een wisselende hoeveelheid zonlicht, El Niño en de mens veroorzaken klimaatverandering.
  • Gustav Hellmann (1854 –1939), de bedenker van het koudegetal om de kou in het koude seizoen te kwantificeren

    Koudegetal

    Het koudegetal is een maatstaf voor de totale hoeveelheid kou in de koudste periode van het jaar (november tot en met maart).
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over