Kyrill op 18 januari 2007 was een van de zwaarste stormen van de laatste jaren (Bron: WPI/KNMI/Jacob Kuiper)
Uitleg over

Storm Kyrill van januari 2007

Op 18 januari 2007 werd West-Europa getroffen door Kyrill, één van de zwaarste stormen in Europa van de laatste decennia. Zeker 60 mensen kwamen om.

Dankzij Duitse meteorologen ging de storm de geschiedenis onder de naam Kyrill. In Europa kostte de storm aan zeker zestig mensen het leven, waarvan zeven doden in ons land waren te betreuren.

Kaalslag bossen

Vooral Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk werden getroffen. Maar ook in België en de Ardennen richtte de storm een kaalslag aan in de bossen. Alleen al in Duitsland, waar in het bergland windstoten zijn gemeten van 200 kilometer per uur, gingen vijftig miljoen bomen om.

In Duitsland was Kyrill de zwaarste storm in twintig jaar. De schade liep volgens verzekeraars Europabreed in de miljarden. Het zou vele malen hoger zijn uitgevallen als niet was gewaarschuwd.

Stormwaarschuwing

De storm was enkele dagen van tevoren voorspeld al door meteorologen, zodat tijdig waarschuwingen konden worden uitgegeven. Daarbij is geëxperimenteerd met een Europees waarschuwingssysteem. Dankzij kleuren voor de verschillende waarschuwingsniveaus kan iedereen, ongeacht de taal in een land, zien hoe ernstig de situatie zou worden.

In het voorjaar van 2007 is het waarschuwingssysteem met steun van de Wereld Meteorologische Organisatie operationeel geworden. Bij de storm van 2007 was de Europakaart in veel landen rood. Ook in ons land gaf het KNMI die dag een code rood (weeralarm) uit.

Meer uitleg over

  • Windhoos van 25 juni 1967 enkele seconden voordat bij het verkeersplein een loods verwoest wordt en vervolgens een aantal auto's op het middenterrein wordt geworpen. Let op het effect van de wind op de boomgroepen. (Bron:: A.C. Frenks, R.M. Blewanus)

    Windhozen door de jaren heen

    Lichte windhozen komen in ons land vrijwel jaarlijks voor. Enkele grote windhozen en valwinden hebben in Nederland slachtoffers en veel schade veroorzaakt.
  • Een ondergelopen straat door extreme regenval (Bron: Leo Wouters)

    Extreem weer

    De kans op extreem weer zoals hittegolven, zware neerslag of droogte is de laatste jaren toegenomen.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over